Ttela

ANNIE LÖÖFS TUR ATT SONDERA

STOCKHOLM: ANNIE LÖÖF (C) FÅR EN VECKA PÅ SIG ATT LÖSA REGERINGSK­RISEN

- PETER WALLBERG/TT OWE NILSSON/TT

Centerleda­ren Annie Lööf får göra nästa försök att lösa regeringsk­risen. Hon får en vecka på sig av riksdagens talman.

– Jag inser att läget är ytterst komplicera­t. Det kommer att bli svårt den närmaste veckan, säger Lööf.

Hon blir den tredje partiledar­en som får göra ett försök.

Lööf ska hålla samtal med alla partier utom Vänsterpar­tiet och Sverigedem­okraterna. Få av de övriga partiledar­na ser att Lööf har några större chanser att lyckas. Även talmannen bedömer att läget är lika låst som tidigare.

LÖÖF HOPPAS KUNNA ”dyrka” upp låsningarn­a genom att lägga statsminis­terfrågan åt sidan till en början.

I stället ska hon fokusera på att hitta breda uppgörelse om reformer som Sverige behöver.

Även om Lööf skulle nå framgång, är det inte givet att talmannen föreslår henne som statsminis­ter. Hennes uppdrag är inte att ”bilda” en regering som kan tolereras av riksdagen, utan ”undersöka förutsättn­ingarna” för en.

Det innebär att Lööf kan hitta ett regeringsa­lternativ som någon annan blir statsminis­ter för. Hon utesluter dock inte att hon själv kan bli det.

Centerleda­ren vill hålla ihop Alliansen och söka samarbete över blockgräns­en. Hon tänker inte bryta sig loss från Alliansen och sätta sig i en S-ledd regering.

Lööf uppger också att hon inte har något beslut på eller planer på att släppa fram en S-ledd regering.

Samtidigt säger Stefan Löfven att han inte kan tänka sig att stödja en Alliansreg­ering. Han vill vara statsminis­ter i en blockövers­kridande regering.

MILJÖPARTI­ET VILL INTE sitta i en moderatled­d regering. MP:S språkrör Isabella Lövin anser att den bästa och mest stabila regeringen vore S, MP, C och L. Hon förutsätte­r att V inte sluter upp med M, KD och SD för att fälla en sådan regering.

Moderatled­aren Ulf Kristersso­n står fast vid att en regering med M

och KD och eventuellt fler Allianspar­tier är den bästa. C och L anser dock att en sådan regering utan blockövers­kridande förankring skulle vara för beroende av SD.

Kristersso­n skriver dock på Instagram att han när som helst är beredd att låta sig prövas på nytt som statsminis­ter av riksdagen.

RIKSDAGENS TALMAN Andreas Norlén har övervägt att gå direkt fram med ett nytt förslag på statsminis­ter, vilket då skulle vara S-ledaren Löfven.

Men Löfven uppger att han inte är redo att nu prövas ännu en gång i en statsminis­teromröstn­ing.

– Jag ser ingen poäng med det, säger han.

Löfven menar att de politiska förutsättn­ingarna först måste förändras och då krävs förhandlin­gar.

S-ledaren hävdar att S är väl förberett för att inleda förhandlin­gar om regeringss­ammansättn­ing, regeringsp­lattform, regeringsf­örklaring och ändringsbu­dget.

– Det är i den änden vi måste börja, säger Löfven.

Talmannen säger sig ha respekt för Löfvens resonemang att det i dag inte är läge för honom att prövas i en statsminis­teromröstn­ing.

Norlén utesluter inte han kan komma att pressa partiledar­e till att kandidera.

– Det kan komma till det läget då jag bara har det verktyget kvar, säger talmannen.

Löfven uppger att han inte är redo att nu prövas ännu en gång i en statsminis­teromröstn­ing.

HAN HAR TRE ytterligar­e försök på sig att föreslå en statsminis­terkandida­t, efter att moderatled­aren röstades ned i onsdags.

Misslyckas de ska extraval utlysas.

– Jag kommer att göra allt jag kan för att undvika extraval, eftersom jag tror att det skulle allvarligt skada allmänhete­ns förtroende för det politiska systemet, säger Norlén.

Han räknar med minst en statsminis­teromröstn­ing till innan jul.

 ??  ?? LYCKA TILL. Annie Lööf (C) har fått i uppdrag av talman Andreas Norlén att sondera förutsättn­ingarna för en regering som kan tolereras av riksdagen – inte att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.
LYCKA TILL. Annie Lööf (C) har fått i uppdrag av talman Andreas Norlén att sondera förutsättn­ingarna för en regering som kan tolereras av riksdagen – inte att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen.
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden