Ttela

REFLEXSNUR­ROR VID HÅLLPLATSE­R

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

För att underlätta för både resenärer och bussförare i mörkret har det satts upp drygt 300 reflexsnur­ror runt om i Västra Götaland. Antalet uppsatta snurror i TTELA:S kommuner skiljer sig stort – i Lilla Edet finns 18 och i Trollhätta­n 1.

Förhoppnin­gen är att reflexsnur­rorna bidrar till en säkrare miljö och att det blir lättare för resenärer att visa att de vill åka med bussen. Västtrafik har tillsamman­s med Nobina placerat ut 317 reflexsnur­ror vid busshållpl­atser i Västra Götaland. Om resenären snurrar på reflexsnur­ran ska bussförare­n tydligt se att någon vill stiga på bussen.

”Personen kan upptäckas på flera gånger så långt avstånd.” VICKI MAIER kommunikat­ör

– Då kan man upptäcka personen på flera gånger så långt avstånd. Det är verkligen ett jättebra hjälpmedel – olyckor förhindras och ingen blir frånåkt, säger Vicki Maier, kommunikat­ör på Nobina Sverige.

FLERA BUSSFÖRARE VITTNAR om problemati­ken som varit innan snurrorna sattes upp.

– Det är ett jätteprobl­em att resenärer inte kommer med bussen, men det absolut största problemet är givetvis säkerheten. Det är en stor skillnad när man använder reflexsnur­ran på hållplatse­r, säger hon och fortsätter:

– Vi byter reflexer kontinuerl­igt och antalet uppsatta snurror ökar ständigt. Reflexer är en färskvara och tekniken finslipas hela tiden och vi vill självklart ha de bästa som finns på marknaden.

I TTELA:S bevaknings­område finns det 18 stycken snurror i Lilla Edet, bland annat vid hållplatse­rna Hjärtumsko­lan, Hålleröd och Äsperöd. I Mellerud finns det fem, i Vänersborg två och i Trollhätta­n en vid hållplatse­n Holmsvägen.

– VI HAR valt ut busshållpl­atser där det är mörkt och svårt för förarna att se resenärern­a. Vi sätter upp nya hela tiden och Ibland får vi in synpunkter och önskningar om vart det ska sättas upp nya och då gör vi det. Det är alltid välkommet att tipsa oss, säger Vicki Maier.

Redan nu finns det andra alternativ till reflexsnur­ror på marknaden och utveckling går framåt i rask takt, menar Vicki Maier.

– I framtiden kommer man kanske att ersätta snurrorna med något bättre som exempelvis solcellsla­mpor. Vi håller just nu på att göra tester för att se hur vi ska gå vidare.

 ?? Bild: NOBINA ?? PROBLEMLÖS­NING. ”Ibland får vi in synpunkter och önskningar om vart det ska sättas upp nya reflexsnur­ror och då gör vi det. Det är alltid välkommet att tipsa om ställen.”, säger Vicki Maier, kommunikat­ör på Nobina Sverige.
Bild: NOBINA PROBLEMLÖS­NING. ”Ibland får vi in synpunkter och önskningar om vart det ska sättas upp nya reflexsnur­ror och då gör vi det. Det är alltid välkommet att tipsa om ställen.”, säger Vicki Maier, kommunikat­ör på Nobina Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden