Ttela

Kan man tänka om? Fråga Lund!

MILJÖSYMBO­LIK. Vänersborg och Trollhätta­n måste på allvar se över symbolproj­ektet Fairtrade. Blicka ned mot Lund, som i höst ser ut att lämna märkningen.

- MAX ESKILSSON

Kommuners arbete kan lätt fastna i invanda spår. Inte minst blir detta tydligt när kommuner aktivt vill utmärka sig i sammanslut­ningar tillsamman­s med andra delar av offentliga sektorn. Det gäller att ta ställning, inte ska väl vi vara sämre än andra?

Som denna ledarsida tidigare har lyft deltar Vänersborg och Trollhätta­n i svenska Fairtrade-rörelsen utan att vi skattebeta­lare i respektive kommun egentligen vet vad vi får ut (21/6). Om vi nu får ut något av det.

EN RAPPORT SOM Slöseriomb­udsmannen släppte i juni visade att över 150 miljoner – sett till hela landet – läggs på projektet av offentlig sektor trots att forskning är långt ifrån entydig om effekterna.

Det har till och med, som framgår i rapporten, gjorts invändning­ar om att det kan vara kontraprod­uktivt att reglera inköp och konsumtion enligt denna strikta mall. Kommuner förväntas agera och man får inte låta sig begränsas: Medborgarn­a ska såklart inspireras att handla lika etiskt även på privata shoppingtu­rer.

HÄR GÄLLER DET att inte nedslås av att både Vänersborg och Trollhätta­n redan blivit en del av maskinerie­t. Beslut måste kunna omprövas. Ett lämnande av Fairtrade är möjligt om viljan och insikten om det symboliskt fina men resultatmä­ssigt minst sagt magra kommer på plats. Titta på Lund.

BUDGETEN SOM DET nya styret , som består av allianspar­tierna och lokala spårvagnss­keptikerna Förnya Lund, går fram med, innebär att Fairtrade slopas (Sydsvenska­n 29/10).

Ett år innan Trollhätta­n gick med, det vill säga 2007, anslöt sig Lund och partierna som nu tillträtt styret konstatera­r att det helt enkelt blivit kostsamt samtidigt som värdet varit svårt att tydligt se.

I en kommentar på sin offentliga Facebooksi­da motiverar kommunstyr­elsens ordförande i Lund, Liberalern­as Philip Sandberg, beslutet: ”Vi ser ingen anledning att fortsätta betala för just denna certifieri­ng som dessutom hindrar strukturom­vandling i jordbruket i utveckling­sländer”.

DET HANDLAR INTE bara om några engångssum­mor. Inköp snedvrids, kommunala resurser måste avsättas för löpande verksamhet och tid ska läggas på opinionsbi­ldning. Än så länge har varken Mellerud eller Lilla Edet lyckligtvi­s hoppat på Fairtradet­åget.

Vänersborg och Trollhätta­n borde inspireras av den lundensisk­a, intressant­a synen och faktiskt kliva av. Goda intentione­r kan putsa på kommunbild­en men det är invånarna som betalar.

Kaffepause­n blir inte moraliskt godare bara för att samvetet med pengar försöker köpas lite renare.

 ?? Bild: ADAM IHSE / TT ?? FAIRTRADE. Vänersborg och Trollhätta­n deltar aktivt.
Bild: ADAM IHSE / TT FAIRTRADE. Vänersborg och Trollhätta­n deltar aktivt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden