Ttela

Åklagaren: Uppsåt bakom knivmord

TROLLHÄTTA­N: 17-ÅRIG FLICKA MÖRDAD Det ska inte röra sig om en olyckshänd­else när en minderårig flicka knivhögg en 17-årig flicka till döds på ett Hvb-hem, det menar åklagaren. Ett ytterst ovanligt fall menar kriminolog­iprofessor­n.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

”Det är väldigt ovanligt att så väldigt unga personer begår så grova våldsbrott”

Under onsdagseft­ermiddagen inträffade ett misstänkt mord på ett Hvb-hem i Trollhätta­n. Ett bråk mellan en minderårig flicka och en 17-årig flicka ska ha lett till att den äldre flickan dog av sina skador.

Utredninge­n har pågått med full styrka under torsdagen och polis och åklagare börjar få en bild av vad som hänt.

– Vi har en hyfsat klar bild av vad som hänt. En minderårig flicka har knivhuggit en 17-årig flicka till döds uppsåtlige­n, säger åklagaren Robert Beckard.

Kan du berätta vad som ligger bakom?

– Jag har en aning om vad som kan ligga bakom, men det vill jag inte gå in på än. Vi ska höra fler personer.

Hur ställer sig flickan till anklagelse­rna?

– Jag vill egentligen inte uttala mig om det. Men under det förhör som hölls kom det fram tillräckli­gt bra informatio­n för att jag ska veta vad som hänt.

Flickans juridiska biträde, advokat Tommy Nilsson kan heller inte uttala sig om skuldfråga­n.

– Det är en mycket tragisk händelse. I de här fallen med så unga personer kan man inte prata om att erkänna eller förneka.

UNDER TORSDAGEN HAR man fortsatt den tekniska undersökni­ng som startade under onsdagen. Man har också hållit förhör med den mordmisstä­nkta flickan och andra personer.

– Det blir en specialutr­edning eftersom flickan är under 15 år och inte straffmynd­ig. Något straff kan inte dömas ut och någon rättegång i klassisk bemärkelse blir det inte heller, säger Robert Beckard.

När en person under 15 år misstänks för ett brott kan det i vissa fall hållas en bevistalan. Det är en process som liknar en rättegång till formen men där inget straff döms ut.

– Det är för tidigt att uttala sig om bevistalan, fortsätter Robert Beckard.

POLISUTRED­NINGEN PÅVERKAS INTE av att flickan inte är straffmynd­ig.

– Hon har tagits om hand av socialtjän­sten. Det försvårar inte för oss men det blir mer omständlig­t. Vi har rutiner för det, men det är inte jättevanli­gt, säger Stenrune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.

Det har förekommit uppgifter om att personal på Hvb-hemmet bevittnade det misstänkta mordet. Sektorsche­fen för det företag som driver Hvb-hemmet kan bekräfta att det fanns personal på plats.

– Jag vill inte gå in på i fall någon bevittnade händelsen, men det fanns tre personal i huset, säger sektorsche­fen.

Hon berättar att alla klienter på boendet har omplacerat­s efter händelsen efter kontakt med respektive persons socialtjän­st. Händelsen är Lex Sarah anmäld och anmäld till arbetsmilj­överket.

– Händelsen utreds av polisen och av oss internt. I går tog vi hand om de akuta problemen och i dag tar vi hand om personalen. Hur har det här kunnat hända?

– Vi vågar inte gå in på det och vi väntar på polisens utredning. Det kan finnas flera anledninga­r men vi inte det. Vi jobbar med säkerhetsr­utiner men i det här fallet vet vi inte.

ATT EN FLICKA under 15 år misstänks för ett grovt våldsbrott är ovanligt enligt kriminolog­en Jerzy Sarnecki.

– Det är väldigt ovanligt att så väldigt unga personer begår så grova våldsbrott. Det är ännu mera ovanligt att det är en kvinnlig förövare, det är ytterst, ytterst sällsynt, säger Jerzy Sarnecki.

Han menar att våld förekommer mellan unga människor, men att dödligt våld är något ytterst sällsynt. Att flickorna bodde på ett Hvb-hem kan spela in fortsätter han.

– De här flickorna var uppenbarli­gen omhänderta­gna så det måste finnas någon problemati­k i bakgrunden. Omhänderta­gna ungdomar är mera i riskzonen. Finns det något liknande fall?

– Ungdomar med någon form av problem i en ungdomsmil­jö är förstås en risk. Vi har haft ett antal fall av unga gärningsmä­n på Hvbhem. Dock tror jag inte att någon av dem var flicka. Men gräver man tillräckli­gt långt tillbaka så hittar man säkert tjejer som gör det. Men som sagt, det är att ett ytterst ovanligt fall.

 ?? Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT ?? OVANLIGT. Jerzy Sarnecki, professor i kriminolog­i menar att det är ytterst ovanligt att unga flickor gör sig skyldiga till grova våldsbrott.
Bild: MALIN HOELSTAD/SVD/TT OVANLIGT. Jerzy Sarnecki, professor i kriminolog­i menar att det är ytterst ovanligt att unga flickor gör sig skyldiga till grova våldsbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden