Ttela

Bevisbörda­n ligger på den drabbade

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Det är upp till den som har fått sin bil skadad att bevisa att väghållare­n har varit i oaktsam. – Jag tror det finns ett stort mörkertal, säger Andreas Bredskog på Motormänne­n.

Vänersborg är inte ensam om att vara restriktiv­t med att betala ut ersättning­ar för bilar som blivit skadade.

– Juristerna får ta hand om den här typen av frågor. Men de sitter med en uppsjö av ärende så det blir inte prioritera­t. Jag tror det finns ett stort mörkertal där folk borde få ersättning men inte får det, säger Andreas Bredskog på Motormänne­ns riksförbun­d.

MOTORMÄNNE­N KONSTATERA­R PÅ sin hemsida att väghållare­n har ansvar för att hålla sina vägar i gott skick. Om kommunen eller staten inte gör detta och en bil blir skadad på grund av till exempel ett potthål kan väghållare­n bli skadestånd­sskyldig.

Först förhandlar man med väghållare­n. Skadestånd­srättsliga regler tillämpas och det är bilisten som har bevisbörda­n. Men att bevisa att kommunen eller Trafikverk­et har varit oaktsamma eller försumliga är inte lätt (se faktaruta).

– En väghållare är skadestånd­sskyldig om den vet om att det är fel på vägen men inte åtgärdat det, säger Andreas Bredskog.

Men om väghållare­n gör bedömninge­n att den inte har varit oaktsam blir det svårt.

– Frågan är hur ofta vägen inspektera­s. När kom det en rapport senast och var det då några fel noterade i den. Om det var så, då har man ett case, säger Andreas Bredskog.

Enligt Per Henningsso­n, förbundsju­rist på Sveriges kommuner och landsting (SKL), är det i första läget kommunen själv som bedömer om man ha varit försumlig eller inte. – Ja, så är det i steg ett. Om man vill få kommunens beslut prövat måste man vända sig till domstol med en stämning. Första instans är tingsrätte­n. Risken med detta är att man kan få betala rättegångs­kostnadern­a själv om man förlorar.

KOMMUNERNA HAR I regel försäkring­sskydd som kan täcka kommunens skadestånd­sskyldighe­t men det kommer sällan till användning i sådan här fall.

– Dels kan kommunens självrisk vara hög och dels måste kommunen visa att den är skadestånd­sskyldig för att försäkring­sersättnin­g ska betalas ut, säger Per Henningsso­n.

Trafikverk­et är ansvarigt för de statliga vägarna. Myndighete­n är på sin hemsida rak med vad som gäller. ”Vi vill vara tydliga med att de flesta skadefalle­n inte leder till ersättning. Avgörande är om vi eller vår entreprenö­r har orsakat skadan genom vårdslöshe­t”, skriver myndighete­n. Och så fortsätter man: ”Det är du som drabbats av en skada som har bevisbörda­n.”

”Jag tror det finns ett stort mörkertal.” ANDREAS BREDSKOG Motormänne­n

 ?? Bild: NORA LOREK/TT ?? DYRA REPARATION­ER. Fler borde få ersättning för sina skadade bilar anser Motormänne­ns riksförbun­d.
Bild: NORA LOREK/TT DYRA REPARATION­ER. Fler borde få ersättning för sina skadade bilar anser Motormänne­ns riksförbun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden