Ttela

Ansök om pass i god tid före jul

- DENNIS JÖRNMARK CALLSTAM dennis.jornmark@gp.se

Behöver du nytt pass till julsemeste­rn? I sådana fall är det läge att ansöka nu – i slutet av november håller nämligen systemet stängt i flera dagar. – Självklart är det en fördel om man har möjlighet att ansöka före stoppet, säger Emelie Lindvall hos polisen.

Många svenskar beger sig iväg på semester under jul och nyår. Då behöver förstås alla relevanta identitets­handlingar finnas på plats – och i år kan det vara en extra god idé att ansöka i tid. Polisen meddelar nämligen nu att passysteme­t kommer hålla stängt för att uppdateras mellan 30 november och 2 december.

– VI HAR VALT TIDPUNKTEN för att så få som möjligt ska påverkas, säger Emelie Lindvall, processled­are för resehandli­ngar hos polisen, i ett uttalande på polisens hemsida.

”Polisen har ingen skyldighet att utfärda provisoris­ka pass och i samband med övergången har vi ingen möjlighet” EMELIE LINDVALL polisen

Inga pass eller nationella id-kort kan lämnas ut under de dagar då systemet håller stängt.

DET ÄR OCKSÅ oerhört viktigt att den som ska ge sig ut och resa under de nämnda datumen har koll på sitt pass. Inga provisoris­ka pass kommer nämligen att utfärdas mellan 30 november och 2 december.

– Polisen har ingen skyldighet att utfärda provisoris­ka pass och i samband med övergången har vi ingen möjlighet. Det är alltså extra viktigt att vara försiktig och inte glömma passet just denna helgen, säger Emelie Lindvall.

Det går att ansöka om pass och id-kort på vanligt manér under stoppet, men handläggni­ngen kan bli något fördröjd eftersom ansökan sköts manuellt.

 ??  ?? STÄNGER TEMPORÄRT. Passsystem­et ska uppdateras.
STÄNGER TEMPORÄRT. Passsystem­et ska uppdateras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden