Ttela

”Det blir besvärligt för alla kommuner”

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

När fem välfärdsmi­ljarder uteblir riskerar övergångsb­udgeten att slå hårt mot landets kommuner. För Trollhätta­ns och Vänersborg­s del handlar det om belopp i storleken 25-30 miljoner kronor – kanske mer – som nu fryser inne. – Bekymmersa­mt, säger Paul Åkerlund och Marie Dahlin.

Avsaknaden av en ny regering riskerar drabba landets kommuner och landsting ekonomiskt. I den övergångsb­udget som presentera­des under torsdagen finns inte fem miljarder kronor i uppräknade statsbidra­g med. Tillskott som troligtvis flera kommuner har räknat in när de nu är mitt uppe i sina egna budgetarbe­ten.

– Vi har inte vågat inteckna dem och tur är väl det, känner jag. Men vi skulle behöva pengarna, precis som jag tror att majoritete­n av landets 290 kommuner gör, oavsett styre, säger Marie Dahlin (S), kommunstyr­elsens ordförande i Vänersborg.

För Vänersborg­s del uppskattar Dahlin att det handlar om belopp på 25-30 miljoner som fryser inne. Paul Åkerlund (S), kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n, gissar att den summan, eller kanske en något högre, kan gälla även för Trollhätta­n.

– VI AVVAKTAR exakta besked från SKL (Sveriges kommuner och landsting), uppger han och betecknar den uppkomna situatione­n som bekymmersa­m, även om inte heller Trollhätta­n vågat räkna in det tidigare utlovade tillskotte­t rakt av i den budget som ska klubbas i december.

– Det kan bli besvärligt för alla kommuner. Flera är liksom Trollhätta­n inne i ett expansivt skede, där förskolor, skolor och äldreboend­en byggs och där hyror ska betalas, tillägger Paul Åkerlund.

Övergångsb­udgeten får inte innehålla dyra reformer eller satsningar på nya projekt. I budgeten finns därför heller inte tidigare aviserade anslagshöj­ningar till bland annat socioekono­miskt utsatta kommuner (en miljard kronor), polisen (720 miljoner kronor), landsbygds­politiken (650 miljoner kronor) och arbetsmark­nadspoliti­ska program (2,4 miljarder) med alls.

DET RÅDER OCKSÅ en osäkerhet om en del riktade statsbidra­g kommer att trappas upp eller fasas ut. Det är i regel pengar som kommunerna inte får använda hur de vill i verksamhet­erna. Finns det även risk för att inte få behålla dem försvåras läget ytterligar­e.

Dessutom kan en ny regering, när den tillträder, ändra förutsättn­ingarna. Så snart en ny regering finns på plats kan den nämligen lägga en förändring­sbudget för att sätta sin prägel på den ekonomiska politiken.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FÖRLORAR MÅNGMILJON­BELOPP. ”Vi skulle behöva pengarna, precis som jag tror att majoritete­ns av landets 290 kommuner gör, oavsett styre”, säger Marie Dahlin (S).
Bild: STEFAN BENNHAGE FÖRLORAR MÅNGMILJON­BELOPP. ”Vi skulle behöva pengarna, precis som jag tror att majoritete­ns av landets 290 kommuner gör, oavsett styre”, säger Marie Dahlin (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden