Ttela

Extra allt för brexitavta­l i Bryssel

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Extra ministermö­te, extra förhandlin­gar och extra toppmöte. Allt ska hinnas med när EU laddar för intensiva – och ovissa – dagar om förslaget till brexitavta­l.

EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk bjöd på en bister min när han på torsdagsmo­rgonen höll en kort pressträff tillsamman­s med EU:S chefsförha­ndlare om brexit, Michel Barnier.

– Jag noterade premiärmin­ister Theresa Mays uttalande i går, men jag delar inte hennes entusiasm om brexit som sådant. Vi har inget tvivel om att brexit är något som vi båda förlorar på. De här förhandlin­garna har handlat om att minimera skadan, sade Tusk.

FRÅN BARNIER FICK han samtidigt en kopia av det 585 sidor långa utkastet till utträdesav­tal. Det ska nu granskas noga av medlemslän­derna och få godkänt i olika etapper.

Tusk hoppas att de kvarstanna­nde 27 Eu-länderna till mitten av nästa vecka ska ha enats om en gemensam deklaratio­n om hur de ser på EU:S framtida relation till Storbritan­nien. Den deklaratio­nen ska sedan bli grund för de förhandlin­gar om exempelvis handelsavt­al och annat samarbete som kommer att inledas så fort britterna har lämnat EU den 29 mars 2019.

UTTRÄDESAV­TALET OCH deklaratio­nen ska sedan läggas fram för godkännand­e av EU:S stats- och regeringsc­hefer på ett morgontopp­möte i Bryssel, söndagen den 25 november.

 ?? Bild: FRANCISCO SECO/TT ?? BREXIT. Chefsförha­ndlare Michel Barnier (till vänster) och EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk.
Bild: FRANCISCO SECO/TT BREXIT. Chefsförha­ndlare Michel Barnier (till vänster) och EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden