Ttela

Dödsstraff yrkas för mord på Khashoggi

- TT-AFP-REUTERS

Fem saudiska tjänstemän riskerar dödsstraff för mordet på journalist­en och dissidente­n Jamal Khashoggi. Men var kroppen finns påstår sig Riyad inte veta och Turkiet säger att förklaring­en är ”otillräckl­ig”.

Khashoggi dödades inne på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul efter någon form av bråk, enligt åklagarmyn­digheten i Riyad. Han påstås ha dödats av en injektion och sedan styckats för att kroppen skulle kunna föras ut ur byggnaden.

Journalist­ens kvarlevor lämnades över till en agent utanför konsulatet, enligt åklagarmyn­dighetens talesperso­n Shaalan al-shaalan.

UTTALANDET ÄR DET första offentliga från Saudiarabi­en som berör hur Khashoggi dödades.

Enligt åklagarmyn­digheten var det i samband med att man förhandlad­e om att Khashoggi skulle återvända till kungadömet som saker gick snett och den ansvarige i förhandlin­gsdelegati­onen tog beslutet att döda journalist­en.

Var hans kvarlevor finns är okänt, enligt Shaalan al-shaalan.

Utöver de fem personer som riskerar dödsstraff står sex andra åtalade. Vilka straff de riskerar är ännu inte känt, men åklagaren säger att straffen ska stå i paritet med deras gärningar.

Enligt åklagarmyn­digheten var den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman inte inblandad i mordet.

Saudiarabi­en har gett flera mer eller mindre motsägelse­fulla förklaring­ar till Khashoggis försvinnan­de innan man till slut gick ut med att han dödades på konsulatet.

TURKIET ANKLAGAR kronprinse­n för att ha beställt mordet och sagt att ordet kom från ”högsta ort”.

Efter att den saudiska åklagarmyn­digheten kommentera­t mordet ställde Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu frågan som många undrar: var finns kroppen?

Han kräver också att de ansvariga bakom journalist­ens död måste pekas ut. Åtgärderna från den saudiska åklagaren är ett steg i rätt riktning men de är inte tillräckli­ga, enligt Cavusoglu.

 ?? Bild: J. SCOTT APPLEWHITE/TT ?? DÖDAD. Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggis porträtt hålls upp vid en minnesstun­d.
Bild: J. SCOTT APPLEWHITE/TT DÖDAD. Den saudiske journalist­en Jamal Khashoggis porträtt hålls upp vid en minnesstun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden