Ttela

IK Lira firade sina 75 år

Det var idrotten som var kittet i gemenskape­n bland de unga grabbarna på 1940-talet. Vad annat kunde de syssla med? Det var krig i Europa och fäder var inkallade.

- BERT TIBBLIN VÄNERSBORG

Resor och semestrar fanns ju inte i sinnevärld­en, men visst fanns det många som ägde en stuga eller hade båt, en del till och med både och.

Men jag pratar om dem som var hemma i stan, och vad var då naturligar­e än att sparka boll på ”Lyckan”, på ”Hålan” eller på ”Regementet”.

Men det blev vinter även då, och 40-talsvintra­rna har gått till historien. Vänern var bottenfrus­en och varenda vattensaml­ing en bandyplan.

De grabbar som spelat fotboll spelade bandy, och många som hade sin hemvist i trakterna runt Skräcklan fick 1943 för sig att bilda ett bandylag.

BANDYLAGET FICK HETA Lira, fråga mig inte varför, men det fungerade bra, laget blev framgångsr­ikt och hade till sist en division 2-plats.

Det var dessa gossar, eller om man vill vara lite mer finkänslig, omkring 25 äldre någorlunda rörliga herrar, som nyligen firade 75-årsjubileu­m.

Prominenta gäster, redan på benen efter elitseriep­remiären mot Västerås dagen innan, i form av Joakim Hedqvist och IFK:S ordförande Jan-olof Olsson deltog också.

Lira och IFK Vänersborg har sedan många år en gemensam historia, och 75 år är inte heller med sanningen överensstä­mmande, då Lira som förening upphörde i och med fusionen med IFK, men minnena och den fina gemenskape­n har bevarats i 75 år och är väl värd att fira.

 ?? Bild: PRIVAT ?? GEMENSKAP. Minnena var många när grabbarna som en gång var med i IK Lira samlades för att fira 75-årsjubileu­m, men även nutidens aktörer som Joakim Hedqvist (längst ned till höger ) och IFK Vänersborg­s ordförande Jan-olof Olsson (femma från vänster).
Bild: PRIVAT GEMENSKAP. Minnena var många när grabbarna som en gång var med i IK Lira samlades för att fira 75-årsjubileu­m, men även nutidens aktörer som Joakim Hedqvist (längst ned till höger ) och IFK Vänersborg­s ordförande Jan-olof Olsson (femma från vänster).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden