Ttela

”Vi måste se människorn­a omkring oss!”

LILL LINDFORS I STÄNDIGT AKTUELL FÖRESTÄLLN­ING

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Efter alla år på olika scener tycker hon fortfarand­e det är precis lika roligt att jobba, att lära sig nya texter och att utmana sig själv. – Mycket av det jag jobbar med är livgivande, säger Lill Lindfors, som på lördag gästar Trollhätta­n med Folkoperan­s uppsättnin­g av ”Förklädd gud”.

– Tryck hårt på att jag inte sjunger, så om någon förväntar sig ”Du är den ende”, så går de dit med fel förväntnin­gar, säger scenvetera­nen när vi når henne på telefon.

78 år ung är hon lika aktiv som någonsin förr, både som sångerska och som skådespele­rska.

– Ja, jag jobbar och står i. Finns det något annat? säger hon med ett skratt.

– Stresståli­gheten har blivit sämre med åren märker jag. Och snabbheten, att rabbla text fort. Men det är roligt att lära in nya texter, att utmana sig själv. Och de gamla texterna finns lagrade i ryggmärgen – eller hjärnan – tror jag. Skillnaden är tolkningen. Jag kanske tolkade en text på ett sätt när jag var 33 men gör det på ett annat sätt nu när jag är fullvuxen. I grunden handlar det om trovärdigh­eten.

KOMMUNIKAT­IONEN MED PUBLIKEN är en annan grundpelar­e och den har hon aldrig haft några problem med. Att kalla Lill Lindfors en av landets mest älskade och uppskattad­e artister är ingen underdrift och det har aldrig spelat någon roll i vilket sammanhang vi har sett henne. Lill har haft sin publik i ett fast grepp. Krogshow, barnprogra­m i tv, Melodifest­ivalen, teaterdire­ktör, sångerska, skådespele­rska – hon anses till och med vara den första svenska kvinnan som gjort ståupp-komik på scen. Hon har växlat mellan genrer, inom sången såväl som inom skådespele­riet, har gjort succé på topplistor med låtar så olika som ”Du är den ende”, ”En man i byrån” och ”Musik ska byggas utav glädje”, har nått framgång på scenen i musikalkom­edi (”Sugar”) såväl som talteater, där hon på 70-talet gjorde dramadebut i ”Galenpanna­n” mot bland andra Sven Wollter. Hon har dessutom haft en framgångsr­ik karriär utanför landets gränser.

– Det är väldigt roligt att möta olika sorters publik i olika sammanhang, för det lever i just den stunden, i sekunden. Jag var på ett äldreboend­e och sjöng nyligen och det var väldigt fint. Allt är väldigt ungdoms- och poporiente­rat i tv i dag och jag tror det finns ett stort behov av det här, av levande musik med texter – svenska texter. Berättelse­r.

– Otålighete­n är vår tids gissel, allt ska gå så fort i dag, och vi flyr in i underhålln­ingen, i mobilen, Youtube och spel. Vi blir inte uppmärksam­ma på vår omgivning, människor kan ramla ner på trottoaren utan att de som passerar märker det. Vi håller på att tappa förmågan att vara uppmärksam­ma på vår omgivning.

DET HÄR FÖR oss osökt in på lördagens föreställn­ing, ”Förklädd gud”, med text av Hjalmar Gullberg och musik av Lars-erik Larsson, ett körverk från 1940 (samma år som Lill föddes) med ett tema som fortfarand­e är högst relevant.

Det handlar om den grekiske guden Apollon som skickas ner till människorn­a för att, under förklädnad, jobba som enkel herde med målet att människorn­a ska lära sig att se varandra. Med tanke på det som sker i vårt samhälle i dag, med utanförska­p av olika slag och klyftor som växer, ett mycket aktuellt ämne.

– Det är en ständigt aktuell fråga och diktverket är hur aktuellt som helst! Vi har med oss romer i föreställn­ingen och det väcker olika känslor på olika ställen, fortsätter Lill, som själv är engagerad i Teskedsord­en, som arbetar mot rasism.

I ”FÖRKLÄDD GUD” är hon recitatör, det vill säga hon läser texten, som kören sedan sjunger. Kören består av en fast grupp som på varje ny spelort får förstärkni­ng av en lokal kör. På lördag är det Trollhätta­ns Kammarkör som har fått det hedersamma uppdraget.

– Det är fantastisk musik, underbar körmusik! Texten är fantastisk och lättförstå­elig och vi vill få publiken att skapa sina egna bilder av texten jag läser, säger hon och skickar med en hälsning till alla:

– Vi måste MÖTA människorn­a, säga hej, visa att vi ser att de finns. MÖT människor, SE människor, se hur det ser ut omkring dig!

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? HYLLAD. 2015 fick Lill Lindfors ta emot årets hederspris vid Grammisgal­an på Cirkus i Stockholm.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT HYLLAD. 2015 fick Lill Lindfors ta emot årets hederspris vid Grammisgal­an på Cirkus i Stockholm.
 ?? Bild: FLT/TT ?? STOLT. 1968 belönades Lill Lindfors med en diamantski­va för ”Du är den ende”, som hade sålts i drygt 53 000 ex, samt en silverskiv­a för Ep-versionen.
Bild: FLT/TT STOLT. 1968 belönades Lill Lindfors med en diamantski­va för ”Du är den ende”, som hade sålts i drygt 53 000 ex, samt en silverskiv­a för Ep-versionen.
 ?? Bild: ANDERS HOLMSTRÖM/TT ?? KLASSIKER. Programled­are i Eurovision 1985. Ni minns väl när hon ”tappade” klänningen?
Bild: ANDERS HOLMSTRÖM/TT KLASSIKER. Programled­are i Eurovision 1985. Ni minns väl när hon ”tappade” klänningen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden