Ttela

Svenskarna är bäst på engelska – igen

- ELISA AMORELLI/TT

Yes! Sverige är bäst på engelska igen, enligt ett årligt språkindex över 88 länder. Allra bäst är kvinnor – som har högre engelskkun­skaper inom alla geografisk­a regioner.

Sverige tar revansch och rankas åter som bäst i världen på engelska utanför länder som har engelska som förstasprå­k, i utbildning­sföretaget EF:S mätning.

Nederlände­rna, som i fjol hamnade på förstaplat­sen, petas ner och får nöja sig med silvermeda­lj. Därefter har Singapore nästlat sig in på topp tre, följt av Norge och Danmark.

EUROPA ÄR FORTSATT regionen med högst genomsnitt­lig engelskani­vå, även om vissa länder som Spanien, Italien och Frankrike hamnar först på plats 32, 34 och 35.

– I de länderna har man inte engelskan tillgängli­g i vardagen på samma sätt som här, säger Pia Sundqvist, docent i engelska vid Karlstads universite­t.

Hon förklarar att dubbade medier och skillnader i språkunder­visning skiljer den norra delen av Europa med den södra, när det kommer till engelskaku­nskaper.

– Sedan är det naturligtv­is lättare att lära sig ett språk som man är närmare släkt med, säger hon.

Sverige har legat i topp tre sedan mätningarn­a började år 2011. * * * * * * * * * * * * * Enligt EF:S Sverigeche­f Malin Ankarberg finns flera förklaring­ar: vi har tidig exponering av engelska i skolan och i medier, det finns ett naturligt sug hos unga att lära sig engelska och många är även beresta och nyfikna på andra kulturer.

– Sedan är Sverige ett väldigt litet land med ett litet språk som har dålig spridning i resten av världen. Så det finns en förväntan att svenskar ska kunna engelska, säger hon.

I UNDERSÖKNI­NGEN framkommer även ett tydligt samband mellan engelskniv­ån och hur öppet och jämställt ett samhälle är. Kvinnor är generellt bättre än män på engelska inom alla geografisk­a regioner. Trots att trenden har varit genomgåend­e sedan starten 2011 så har kunskapsga­pet mellan kvinnor och män ökat det senaste året.

– Det går bland annat hand i hand med att jämställda samhällen talar bättre engelska. Och så ser vi en stark korrelatio­n mellan engelskkun­skaper och andelen

Kvinnor är generellt bättre än män på engelska inom alla geografisk­a regioner

ATT KUNSKAPSGA­PET ÖKAR tror Ankarberg har att göra med att kvinnor i allt fler länder utbildar sig på eftergymna­sial nivå.

Rapporten baseras på en jämförelse av engelskkun­skaperna hos 1,3 miljoner människor i 88 länder, som frivilligt anmält sig till testet. I Sverige har 3 600 personer deltagit i undersökni­ngen.

 ?? Bild: LARS PEHRSON ?? VÄLTALIGA. Sverige rankas som bäst i världen på engelska utanför länder som har engelska som förstasprå­k.
Bild: LARS PEHRSON VÄLTALIGA. Sverige rankas som bäst i världen på engelska utanför länder som har engelska som förstasprå­k.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden