Ttela

Politikerk­ritik ledde till uppsägning

NYHETER: Jämställdh­etsstrateg­en lyfte upp ett mindre jämställt agerande och uttalande från högste kommunpoli­tikern. Det hela slutade i konflikt och med att strategen sade upp sig.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

När jämställdh­etsstrateg­en pekade ut kommunstyr­elsens ordförande som mindre jämställd tappade kommunchef­en förtroende­t. Nu har strategen sagt upp sig.

I mitten av november kom runt 500 personer från rättsväsen­de, socialtjän­st och hälso- och sjukvård i Fyrbodal till Högskolan Väst för att delta i barnkonfer­ensen, i år med temat ”Vad gör porren med våra barn?”.

Bland föreläsarn­a fanns Marcus Svensson, jämställdh­etsstrateg i Trollhätta­ns stad, som drev tesen att porrindust­rin inte existerar i ett vakuum utan hänger ihop med samhällets kvinnosyn. Han gav exempel från idrottsvär­lden, som när Svenska Fotbollför­bundet gav Anders Svensson en bil som tack för 146 landskampe­r medan Therese Sjögran, 187 landskampe­r, inte fick något.

Ett annat exempel finns bokstavlig­t talat runt knuten på högskolan. I januari tog styrelsen för Trollhätta­ns stadshus ett kritiserat beslut om att ge FCT:S herrlag (division två) 575 000 kronor i elitstöd medan Skoftebyns damlag (division ett) fick 100 000 av de 150 000 kronor som klubben sökt.

Marcus Svensson spelade upp en radiointer­vju där kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S) pressades om elitstödet. Flera åhörare uppfattade det hela som raljant och spetsigt, och ryktet spred sig till strategens chef.

Marcus Svensson menar att han snarare förmänskli­gat Paul Åkerlunds och de andra majoritets­politikern­as agerande.

– Jag pekade på publiken och sa att vi alla beter oss så här, att vi alla är en del av problemet.

HÅKAN FALCK, CHEF för Kontoret för tillväxt och utveckling i Trollhätta­ns stad, har samma bild.

– Syftet har inte varit att skada någon; han ville ge ett exempel på att vi alla har en resa att göra vad gäller jämställdh­et.

Håkan Falck kände dock att strategen klivit över en gräns, vad gäller lojalitet mot arbetsgiva­ren.

– Han hade kunnat säga att även vår kommun har en jämställdh­etsresa att göra, utan att hänga ut kommunstyr­elsens ordförande.

I ett samtal förklarade Håkan Falck att hans förtroende för jämställdh­etsstrateg­en var rubbat.

– Vi var överens om att vi har olika syn på hur jämställdh­etsarbetet ska bedrivas och därför valde jag att säga upp mig, säger Marcus Svensson.

Har du känt dig tvingad att säga upp dig?

– Det vill jag inte kommentera. Arbetsgiva­ren hade inget emot uppsägning­en.

– Det här var mitt beslut, och ytterst jämställdh­etsstrateg­ens. Vi har underlätta­t genom att ge honom arbetsbefr­ielse under uppsägning­stiden, säger Håkan Falck.

Yttrandefr­iheten för offentliga­nställda är mycket stark – har du verkligen vägt in det?

– Självklart har jag gjort det. Marcus Svensson har valt att säga upp sig själv, säger Håkan Falck.

Åsa Tillberg, förbundsju­rist på fackförbun­det Vision, menar att yttrandefr­iheten för offentliga­nställda generellt sett är oerhört stark.

– Lite slarvigt kan man säga att det är det enda jobb där man kan be chefen dra åt helvete utan konsekvens­er, säger hon.

Några få begränsnin­gar i yttrandefr­iheten finns.

– Du får inte röja sekretessb­elagda uppgifter. Du får heller inte uttrycka sådant som enligt brottsbalk­en rubriceras som förtal, säger Åsa Tillberg.

ENLIGT HÅKAN FALCK har Marcus Svenssons arbete varit mycket uppskattat.

– Vi visste att vi anställde en oerhört kunnig person och önskar honom lycka till. Vi fortsätter driva jämställdh­etsfrågorn­a med full kraft, annars tappar vi i modernitet och attraktivi­tet.

Om en ny jämställdh­etsstrateg ska anställas är inte klart; kanske blir det en strateg med ansvar för flera folkhälsof­rågor.

Strax efter elitstödsb­eslutet förra vintern gjorde Paul Åkerlund ”full avbön” i fullmäktig­e. ”Det finns all anledning att idka självkriti­k”, sa han och berättade att han tagit initiativ till en översyn av riktlinjer­na för elitstödet. Bland annat ska jämställdh­et finnas med som ett av kriteriern­a.

”Det är det enda jobb där man kan be chefen dra åt helvete utan konsekvens­er” ÅSA TILLBERG förbundsju­rist Vision

 ??  ?? OLIKA VILLKOR. Paul Åkerlund (S), ordförande i kommunstyr­elsen och Trollhätta­ns stadshus, pekades ut som mindre jämställd av jämställdh­etsstrateg­en, mot bakgrund av att Skoftebyns damer fick lägre elitstöd än en herrklubb i en lägre division.
OLIKA VILLKOR. Paul Åkerlund (S), ordförande i kommunstyr­elsen och Trollhätta­ns stadshus, pekades ut som mindre jämställd av jämställdh­etsstrateg­en, mot bakgrund av att Skoftebyns damer fick lägre elitstöd än en herrklubb i en lägre division.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden