Ttela

Mufmedlem utesluts efter våldtäkt

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

En man i 20-årsåldern åtalas för en misstänkt våldtäkt i samband med en konferens i Vänersborg och utesluts även ur partiet.

En ung man som förgrep sig sexuellt på en kvinna under Moderatern­as Ungdomsför­bunds konferens i Vänersborg för en månad sedan åtalades på onsdagen i Vänersborg­s tingsrätt misstänkt för våldtäkt.

Det var under en Muf-konferens för de regionala distriktss­tyrelserna som mannen ska ha tvingat en kvinna till sex på ett hotellrum. Han tog enligt åtalet in henne på hotellrumm­et, klädde av henne och utförde olika sexuella handlingar mot henne, mot hennes vilja.

Kvinnan anmälde till polisen under natten till den 4 november att hon blivit våldtagen av en man inomhus. Mannen, som är i 20-årsåldern, kunde gripas på platsen och häktades några dagar senare misstänkt för våldtäkten. Mannen förnekar brott.

Händelsen ska ha inträffat i samband med vinterkonf­erensen för MUF Västra Götaland Norras, Västras och Södra Älvsborgs distriktss­tyrelser där de båda deltagit. Gärningsma­nnen ska vara medlem i moderata ungdomsför­bundet, men inte ha några förtroende­uppdrag vare sig i partiet eller distriktet.

ÅKLAGAREN SKRIVER I sitt åtal att de två varit ensamma på hotellrumm­et och att mannen då ska tagit tag i kvinnan, placerat henne i en säng, varefter han klätt av henne, tagit tag i hennes hår och ben och pressat ner henne med sin kroppstyng­d.

Han ska ha utfört flera sexuella handlingar mot kvinnan, trots att hon bett honom att låta henne vara och försökt knuffa bort honom. Hennes försök att komma loss var förgäves och gärningen avbröts först när en annan person kom in i rummet.

Ett flertal vittnen var på plats på hotellet och har kunnat lämna uppgifter som varit viktiga för förundersö­kningen. Den tekniska bevisninge­n består bland annat av beslagtagn­a kläder, sängkläder och blod som påträffats av målsägande i hotellrumm­et.

– Ja, det var blod i sängen som undersökts av NFC och en hel del andra saker. Och det var ju mycket folk på plats, det var en festkväll, så vi har många vittnesmål om vad som hänt innan och efter. Vi ser det som omfattande material, vi har fångat upp det vi kan, säger Sten Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott.

”Det var en festkväll, så vi har många vittnesmål om vad som hänt innan och efter”

STEN RUNE TIMMERSJÖ

EN UTREDNING TILLSATTES också för att undersöka en eventuell uteslutnin­g ur partiet. Och nu har man tagit ett beslut.

– Han är inte längre medlem i MUF, det beslutet togs av förbundsst­yrelsen den 14 november, säger MUF:S pressekret­erare William Elofsson.

Rättegånge­n hålls den 17 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden