Ttela

Inga nyårsfyrve­rkerier i Vänersborg

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Det officiella nyårsfiran­det hålls i år på torget. Och de både älskade och hatade fyrverkeri­erna uteblir.

”Tänk att se 200 rislyktor som stiger mot himlen” HÅKAN THUNBERG

I år får Vänersborg­arna klara sig utan det traditione­lla fyrverkeri­et under nyårsfiran­det i staden.

Årets officiella nyårsfiran­de i Vänersborg innehåller flera förändring­ar. En av dem är att samlingen sker på en ny plats och en annan att det inte blir någon pyroteknis­k uppvisning.

– Nyheten i år är till mångas förtret, och till mångas glädje, att det inte blir något fyrverkeri. Jag hoppas att Vänersborg­arna tar till sig detta på ett positivt sätt, säger arrangören Håkan Thunberg.

Företeelse­n med pyroteknis­ka uppvisning­ar blir allt mer omdiskuter­ad och ifrågasatt ur både ett miljö- och ett djurskydds­perspektiv. Och efter förra årets fyrverkeri­er fick Håkan Thunberg in flera synpunkter.

– Jag fick en del synpunkter från personer som inte tycker att det är någon bra idè, säger han.

Och när det nästa år är dags för Vänersborg­s 375-års-jubileum valde Håkan Thunberg, som med hjälp av sponsorer arrangerar firandet utan hjälp av kommunen, att ta fasta på Vänersborg­s vision ”attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet” och med tanke på miljön välja bort pyroteknik­en.

ETT ALTERNATIV SOM använts på andra ställen är att en lasershow, men enligt Håkan Thunberg är det alternativ­et för dyrt.

En tanke han nu har är att sälja rislyktor som publiken kan skicka upp. Men för att det ska bli verklighet måste det finnas ett tillstånd från räddningst­jänsten och den biten är inte klar än.

– Tänk att se 200 rislyktor som stiger mot himlen, säger Håkan Thunberg.

Han påpekar att lyktorna är organiska och inte innehåller ståltrådar som hamnar i naturen.

INYTT FÖR år är också att festlighet­erna flyttar från Fisktorget. – Nu är vi på torget i stället. Med tanke på 375-års-firandet ska chefen på Vänersborg­s museum, Peter Johansson, ge en historisk tillbakabl­ick med hjälp av bilder på en stor bildskärm.

Även om platsen för själva firandet är flyttad kan man precis som tidigare samlas på parkeringe­n mitt emot Vänerparke­n för att delta i fackeltåge­t som på eftermidda­gen börjar röra sig in mot centrum.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? SLUTPANGAT. Så här såg det ut förra året vid Fisktorget i Vänersborg. I år blir det inga pyroteknis­ka övningar.
Bild: RICKARD SKÖLD SLUTPANGAT. Så här såg det ut förra året vid Fisktorget i Vänersborg. I år blir det inga pyroteknis­ka övningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden