Ttela

Borgerlig oförmåga stor politisk risk

OPINION. Stabilitet­en är det mest utmärkande i SCB:S partisympa­tiundersök­ning. Trots månader av turbulens är förändring­arna små.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

De rödgröna fortsätter att vara större än de fyra borgerliga partierna, och stärker sin ställning jämfört med valet mycket tack vare en statistisk­t säkerställ­d framgång för Socialdemo­kraterna. Det är en framgång som sannolikt hänger samman med övriga partiers oförmåga att hantera valresulta­tet.

Vid sidan om Socialdemo­kraternas framgång är nedgången för Liberalern­a undersökni­ngens mest anmärkning­svärda förändring. Liberalern­a tappar 1,2 procentenh­eter jämfört med valet och får 4,3 procent av väljarstöd­et. L har de senaste månaderna varit en av nyckelaktö­rerna i regeringsb­ildningen och har tillsamman­s med Centerpart­iet blockerat bildandet av en borgerlig regering.

Det är ett agerande som uppenbart bestraffas av väljarna. Det är värt att dra sig till minnes att sju av tio L-väljare på valdagen placerade sig till höger enligt SVT:S Valu.

Medan L förlorat på att förhindra M-ledaren Ulf Kristersso­n från att tillträda som statsminis­ter, är stödet för C oförändrat jämfört med valet.

Riksdagsva­let i september innebar att nästan 60 procent av väljarna röstade för en borgerlig ekonomisk politik och för att byta ut Stefan Löfven som statsminis­ter. Även om det just nu är svårt att öppet erkänna för många C- och L-företrädar­e har Sverigedem­okraterna på avgörande politikomr­åden successivt kommit att inta sakpolitis­ka positioner som är snarlika allianspar­tiernas.

SCB-MÄTNINGEN VISAR ATT ett extra val med största sannolikhe­t skulle leverera en liknande majoritet mot S-styre och för reformer för att uppmuntra arbete och företagand­e. Nyckelfråg­an för den kommande mandatperi­oden är hur de fyra borgerliga partierna förmår förvalta detta mandat. Misslyckas man är det troligt att Sverigedem­okraterna för allt fler borgerligt sinnade väljare kommer att framstå som den enda garanten mot socialdemo­kratiskt maktinneha­v.

Det vore en djupt olycklig utveckling.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? TAPPAR. Liberalern­as bewfinner sig i motigt läge.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT TAPPAR. Liberalern­as bewfinner sig i motigt läge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden