Ttela

Får alla barn det stöd som behövs i skolan?

- STYRELSEN FÖR ATTENTION UDDEVALLA MED OMNEJD

När ett barn inte går i skolan drabbar det hela familjen där föräldrarn­a inte kan arbeta eftersom all tid går till att hjälpa barnet

Kalla fakta har i sitt program ”De osynliga barnen” 3 december lyft det tilltagand­e problemet med att skolorna inte kan erbjuda en fungerande skolgång för alla barn. Enligt Kalla Faktas undersökni­ng är det cirka 5 500 barn i Sverige som är så kallade hemmasitta­re, det vill säga inte klarar av att gå i skolan på grund av bristande anpassning­ar. Riksförbun­det Attention – som samlar barn och vuxna med neuropsyki­atriska diagnoser – är väl bekanta med detta utifrån kontakter med våra medlemmar och vår bild är att problemet är ännu större än vad Kalla Faktas undersökni­ng visar.

När ett barn inte går i skolan drabbar det hela familjen där föräldrarn­a inte kan arbeta eftersom all tid går till att hjälpa barnet. Det är också väl dokumenter­at att många föräldrar till dessa barn drabbas av utmattning och långtidssj­ukskrivnin­gar. Som Nationalek­onom Ingvar Nilsson bekräftar i Kalla Faktas program så kommer bristande stöd i skolan leda till mångfalt ökade kostnader i framtiden när barnen döms till utanförska­p. Detta är således inte acceptabel­t varken ur ekonomisk eller humanitär synvinkel.

Attention Uddevalla med omnejd ställer därför en öppen fråga till våra kommuner i Bohuslän/dalsland/ Fyrstad: Vad gör ni för att säkerställ­a att alla barn får det stöd de behöver för att kunna gå i skolan? Hur många barn har problemati­sk skolfrånva­ro i kommunerna?

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? KLASSRUMME­T. När ett barn inte går i skolan drabbar det hela familjen där föräldrarn­a inte kan arbeta eftersom all tid går till att hjälpa barnet, skriver debattörer­na.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT KLASSRUMME­T. När ett barn inte går i skolan drabbar det hela familjen där föräldrarn­a inte kan arbeta eftersom all tid går till att hjälpa barnet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden