Ttela

Stoppade använd grillkol i påse

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Gammal grillkol som antändes i en påse startade en brand i ett källarförr­åd på Lantmannav­ägen i våras. Giftig rök spreds i trapphuset i höghuset, men spridninge­n begränsade­s och en allvarlig storbrand kunde avvärjas. Nu har en man åtalats misstänkt för allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

En eftermidda­g i maj hade en man grillat med sina barnbarn och släckte sedan kolen i grillen med vatten. Men när han stoppat tillbaka kolen i påsen och placerat den i ett källarförr­åd antändes kolen på nytt. En brand startade och rök spreds i trapphuset ända upp till femte våningen i ett flerfamilj­shus.

FÖRSTA LARMET OM en brand kom vid 14.50. När Räddningst­jänsten var på plats vid 15.08 konstatera­des kraftig rökutveckl­ing från dörr och fönster på markplanet i höghuset. I källarförr­ådet var det en fullt utvecklad brand, samt rök i trapphus ända upp till femte våningen.

De gick in i källarförr­ådet med rökdykare och kunde direkt identifier­a grillen och grillkolsp­åsen, men det var lite oklart först om det orsakat branden. Det låg en massa saker i förrådet som fick plockas ut och staplas ute på gården. Ett snabbt släcknings­ingripande gjorde dock att branden inte hann sprida sig och att ett allvarliga­re förlopp kunde hindras.

I RÄDDNINGST­JÄNSTENS rapport kan man dock läsa att en ståldörr med tätande gummilist inte hade någon dörrstänga­re och var delvis öppen under brandförlo­ppet. Därmed spreds en hel del rök upp i trapphuset. Lägenhetsd­örrarna har också gummitätan­de dörrar som ska säkra mot brand, som ska kunna hålla ute rök i åtminstone en halvtimme.

”Om branden fått fortgå under en längre tid med fortsatt rökspridni­ng till trapphuset skulle den rök som ansamlats i trapphuset kunna bygga upp värme och övertryck som så småningom leder till att rök börjar sippra in till lägenheter­na”, står det i rapporten.”

ETT VITTNE SÅG hur mannen hade grillat, släckt och stoppat tillbaka kolen, vilket den åtalade även berättat själv.

Mannen förnekar dock brott. En person fick avföras till sjukhus efter att ha andats in rök och det blev en hel del materiella skador i fastighete­n. Mannen åtalas nu misstänkt för allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL ?? RENSADE FÖRRÅD. Räddningst­jänsten fick slänga ut en massa saker ur källarförr­ådet där branden startade i en påse med grillkol. En man åtalas nu misstänkt för allmänfarl­ig vårdslöshe­t.
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL RENSADE FÖRRÅD. Räddningst­jänsten fick slänga ut en massa saker ur källarförr­ådet där branden startade i en påse med grillkol. En man åtalas nu misstänkt för allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden