Ttela

Stefan Löfvens kamp om makten

STOCKHOLM: FÖRSTA RAPPORTEN TILL TALMANNEN MÅSTE LÄMNAS I MORGON

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Löfven förhandlar nu med Centern, Liberalern­a och Miljöparti­et om stöd för en fortsatt rödgrön regering.

C och L kräver att en S-ledd regering ska driva liberal politik. Vissa krav är mycket konkreta – och svårsmälta för S.

– Värnskatte­n ska avskaffas, inte i någon avlägsen tänkt utredning eller skatterefo­rm utan med bindande beslut i närtid, har Liberalern­as Jan Björklund sagt.

HAN KRÄVER ÄVEN att färre ska betala statlig skatt och att rutavdrage­t ”utvecklas, inte avvecklas”.

Andra krav är fri hyressättn­ing i nybyggda bostäder och enkla jobb med lägre ingångslön för nyanlända och andra som har svårt att få jobb. Björklund vill också förändra arbetsrätt­en.

Bortsett från värnskatte­n har Centerns Annie Lööf en liknande kravlista. Hon vill även ha sänkta arbetsgiva­ravgifter och kräver att S slopar förslag om stopp för vinster i välfärden.

Det sistnämnda kan höra till de enklare uppoffring­arna eftersom riksdagen ändå nyligen stoppade de rödgrönas förslag om vinsttak. Däremot är det svårare för S att gå med på skattesänk­ningar för höginkomst­tagare, för att inte tala om mer marknadshy­ror och att bryta in på områden där arbetsmark­nadens parter styr, som lönesättni­ng och uppluckrad­e turordning­sregler.

DET ÄR RÖDA SKYNKEN för arbetarrör­elsen och går på tvärs mot vad S lovade i valrörelse­n. Huvudbudsk­apet där var att satsningar på välfärden går före skattesänk­ningar.

Bara L:s krav på avskaffad värnskatt kostar statskassa­n 6,3 miljarder kronor. Förslaget att höja gränsen för när statlig skatt ska betalas beräknas kosta över 15 miljarder kronor.

Lööf kräver också reformer för landsbygde­n, till exempel att man ska få bygga kafé eller ridhus utan bygglov vid sin gård och att strandskyd­det ska luckras upp.

FLERA PARTIER LOVADE satsningar på landsbygde­n i valrörelse­n, till exempel föreslog S pengar till inre landsbygds­kommuner. Och både C och MP vill att skatteintä­kter från exempelvis vattenkraf­t ska kunna stanna kvar i de regioner där produktion­en sker.

För MP är klimatpoli­tiken prioritera­d och ett av de viktigaste vallöftena var att komma igång med byggandet av höghastigh­etsbanor för snabbtåg. Något som även C vill.

Löfven förhandlar under tidspress. På fredag ska han lämna en första rapport till riksdagens talman och på måndag en andra. Talmannen kan då föreslå att riksdagen ska rösta om Löfven som statsminis­ter eller ge honom mer tid.

Frågan är hur konkreta utfästelse­r som Löfven behöver göra för att C och L ska släppa fram honom som statsminis­ter.

Hittills anser Annie Lööf att Löfvens svar har varit för vaga. Hon vill inte riskera att frågor dras i långbänk under mandatperi­oden eller begravs i utredninga­r.

Lööf vill även prata migrations­politik.

– Det handlar också om att ge fler barn möjlighet att återförena­s med sina föräldrar genom en mer medmänskli­g migrations­politik, har hon sagt till TT.

S-ledaren Stefan Löfven har inlett skarpa förhandlin­gar om regeringsm­akten. De ser ut att bli de tuffaste hittills för honom.

ÄVEN L OCH MP vill ha en mer generös anhöriginv­andring. Men S har inga sådana förslag, utan har tvärtom nyligen skärpt sin migrations­politik.

För att klara statsminis­teromröstn­ingen krävs inte bara att åtminstone C lägger ned sina röster. Vänsterpar­tiet får inte heller rösta nej tillsamman­s med M, KD och SD.

Men V ingår inte i Löfvens fyrpartifö­rhandlinga­r. V-ledaren Jonas Sjöstedt har dock signalerat att det finns gränser för vad V kan acceptera av en S-regering som samarbetar med C och L – och Stefan Löfven ska inte känna sig säker på att V släpper fram honom. C, L och MP vill återgå till mer generösa regler för familjeåte­rförening. S har inga sådana förslag, utan vill permanenta den tillfällig­a, skärpta asyllagsti­ftningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden