Ttela

Bostadspri­serna fortsätter falla

- JOHANNA CEDERBLAD/TT HELENA WANDE/TT

Bostadspri­serna sjönk under november. Inför den väntade räntehöjni­ngen talar många om en stabiliser­ing av prisnivåer­na. Men flera osäkerhets­faktorer präglar bostadsmar­knaden. Danske bank tror på fortsatta nedgångar med upp till tio procent.

De senaste årens prisfest på bostadsmar­knaden ser ut att vara över. Under november föll priserna för villor och bostadsrät­ter en procent, enligt Svensk Mäklarstat­istik. Och under det senaste året har bostadsrät­tspriserna sjunkit med två procent medan villaprise­rna stått stilla.

– Vi kan konstatera att uppgången i början av året har stannat av. Det är visserlige­n bara en månad, men det är tydliga tendenser, säger Per-arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstat­istik.

Bostadsrät­tspriserna föll mest i Storgötebo­rg och Stormalmö, under november, där minskninge­n var två procent. I Storstockh­olm var prisfallet en procent.

För villor var prisfallet för hela landet en procent, men i Stormalmö har villaprise­rna sjunkit med två procent under november.

DEN FÖRRA PRISNEDGÅN­GEN, som inleddes under andra halvåret 2017, varade ungefär ett halvår, enligt Per-arne Sandegren. När priserna i början på 2018 åter sakta trevade sig uppåt igen trodde många nog att nedgången bara var ett litet hack i kurvan. Men så ser det inte ut i backspegel­n.

– Efter många år av stadig uppgång har vi nu fått ett och ett halvt år med stillaståe­nde eller sjunkande priser, säger Sandegren.

Flera faktorer har påverkat prisutveck­lingen under året, som det nya amortering­skravet och att bankerna blivit mer restriktiv­a med att bevilja lån.

En annan viktig faktor som bromsar prisutveck­lingen är utbudet av nyproducer­ade bostadsrät­ter.

– Som vi uppfattar det nu säljer man ingenting. Det är för dyrt och det har smugit sig in en osäkerhet i Bostadsrät­ter Villor Fritidshus 1 mån 3 mån bostadsmar­knaden, säger Michael Grahn, chefsekono­m på Danske bank.

Riksbanken har under hösten också blivit tydlig med att man har för avsikt att höja reporäntan, om än långsamt, vilket gör att argumenten för fortsatta nedgångar har fått större tyngd, anser han.

– Alla de här bitarna gör att vi snarast tror att priserna ska ner en bit till. Vad som ska driva upp priserna är faktiskt svårt att se, säger Michael Grahn, och fortsätter:

– Vi gissar på mellan fem och tio procent.

ANDRA EKONOMER TALAR samtidigt mer om en stabiliser­ing på en avvaktande marknad, snarare än fallande priser. Bostadsbri­sten är fortsatt stor. 12 mån Medelpris (kr/kvm) 36 531 86 907 54 573 58 717 42 867 30 501 27 499

Medelpris 3 025 000 5 588 000 4 514 000 4 082 000

Medelpris

Swedbank tror på stillaståe­nde till måttligt positiv prisutveck­ling. En minskad nyprodukti­on kan, enligt banken, bidra till högre bostadspri­ser på sikt. Samtidigt finns osäkerhets­faktorer.

”Ett högre ränteläge innebär en nedsidesri­sk eftersom det begränsar hur mycket hushållen har råd att låna”, skriver Swedbank.

Året ser ut att avslutas med nedåtgåend­e priser. Att priserna skulle börja stiga nu i december är så gott som uteslutet, enligt Sandegren.

– Nu i slutet på året så firar vi jul och nyår, och det brukar vara låg aktivitet på bostadsmar­knaden. Priserna brukar ligga stilla, och vi ser aldrig några uppgångar under den här perioden.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden