Ttela

Män häktade för Muskö-intrånget

- TT

De två män som misstänks för att ha försökt göra intrång på Muskö örlogsbas i Stockholms skärgård i helgen har häktats. Männen misstänks ha tagit sig in på basen vid flera tillfällen.

Häktningsf­örhandling­arna mot de två männen, en brittisk och en belgisk medborgare, hölls under onsdagseft­ermiddagen i Södertörns tingsrätt. Båda blev häktade på sannolika skäl misstänkta för otillbörli­gt tillträde till skydds- objekt, säger Karin Rosander, kommunikat­ionsdirekt­ör vid Åklagarmyn­digheten.

Kammaråkla­gare Hans-jörgen Hanström vill inte lämna några detaljer kring misstankar­na men bekräftar för TT att männen, som är i 30-årsåldern, misstänks ha tagit sig in på basen vid fler än ett tillfälle.

I häktningsf­ramställan anges tidpunkten för brottet till mellan 30 november och 2 december.

En av männens advokat, Lars Hurtig, säger att hans klient förnekar brott.

– Personlige­n tycker jag att man har överreager­at ganska kraftigt och dragit i gång en apparat som känns fånig, säger han.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter säger sig männen vara intressera­de av bunkrar och trodde att Musköbasen var nedlagd.

En skyddsvakt upptäckte intrånget och avlossade varningssk­ott – något som sker ytterst sällan på militärt område.

Utredninge­n leds av Hans-jörgen Hanström vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål. Så kallad försvarsse­kretess gäller och häktningsf­örhandling­arna hölls bakom stängda dörrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden