Ttela

Hetta och splittring om brexit

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Den brittiska brexitdeba­tten närmar sig kokpunkten inför nästa veckas parlaments­omröstning om utträdesav­talet med EU. Premiärmin­ister Theresa May står på sig – men riskerar ändå ett läge där just nu ingen utväg stöds av en majoritet.

Rena krigsrubri­ker dominerar de brittiska tidningarn­a sedan regeringen i tisdags åkt på en rad smällar i underhuset.

Regeringen har beordrats att publicera hela sin rättsliga utredning om utträdet. Dessutom har parlamente­t röstat för att ge sig självt rätten att göra tillägg till det uttalande om vägen vidare, som May måste lägga fram om parlaments­ledamötern­a den 11 december säger nej till hennes utträdesav­tal med EU.

NORDIRLÄND­SKA unionistpa­rtiet DUP har reagerat med ilska på den rättsliga utredninge­n och anser att den bevisar att Nordirland och resten av landet hamnar i olika lägen om inte EU och Storbritan­nien lyckas i sina kommande förhandlin­gar om den framtida relationen med unionen.

– Hur kan regeringen rekommende­ra en så dålig uppgörelse? undrar partiets andreman Nigel Dodds i parlamente­t. Premiärmin­istern står ändå på sig. – Vi har inte dolt några fakta om brexituppg­örelsen för ledamötern­a i det här parlamente­t. Det avtal vi har förhandlat fram är ett bra avtal, ihärdade Theresa May under onsdagens frågestund i underhuset.

Rätten att göra tillägg till Mays uttalande ger parlaments­ledamötern­a en betydligt större möjlighet att påverka fortsättni­ngen och målas bland annat upp som ett sätt att undvika ett läge där Storbritan­nien lämnar EU helt utan avtal. Det sistnämnda är annars något som regeringen gärna använt som skrämselar­gument för att få parlaments­ledamötern­a att rösta på det utträdesav­tal som ligger.

REGERINGEN FÖRSÖKER kontraslå genom att utmåla det nya läget som ett hot mot hela brexit.

– Det finns en verklig risk att underhuset, där det finns en naturlig majoritet för att vara kvar i EU, kommer att försöka stjäla brexit från det brittiska folket, säger handelsmin­ister Liam Fox i ett utskottsfö­rhör på onsdagsför­middagen.

I den brexitdeba­tt som nu förs under fem dagar i parlamente­t inför nästa vecka är det samtidigt tydligt att oenigheten är så stor att ingen riktigt vet vad som kommer att hända framöver.

–Det finns ingen majoritet för premiärmin­isterns avtal, inte för vad det nu än är som Labour vill ha och inte för ett no deal-läge. Det finns ingen majoritet för någonting, suckar Justine Greening, som nyligen avgick som utbildning­sminister i protest mot brexitavta­let med EU, i underhuset­s debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden