Ttela

IS drömmer vidare

IRAK: SKADESKJUT­ET ISLAMISKA STATEN SPRIDER VIRTUELLT KALIFAT

-

* * * * *

– Biblioteke­t liknar fortfarand­e en kolbit, säger Ashraf Riadh al-allaf, lektor vid universite­tet i Mosul, till BBC.

När IS (Islamiska staten) kördes ut från den irakiska staden 2017 hade universite­tet varit ockuperat av extremiste­rna i över två år. De flesta byggnader förstördes under striderna, men nu återvänder studenter och akademiker.

Osäkerhete­n är dock djupt rotad och enligt al-allaf finns en rädsla för att terrorisme­n ska komma tillbaka. Många tvingades jobba kvar under IS, då litteratur bannlystes, böcker brändes och hot om straff utfärdades.

– Känslan av att vara trygg och säker har minskat och kommer aldrig tillbaka för den här generation­en.

I HELGEN HAR det gått ett år sedan Bagdad utropade seger över IS. I dag har extremistg­ruppen förlorat nästan hela det territoriu­m som den en gång kontroller­ade, även i Syrien, men det innebär inte att rörelsen är helt borta.

– Den har drivits under marken igen, men ledningen finns fortfarand­e även om den är skadeskjut­en, säger Aron Lund, Mellanöste­rnexpert och associerad medarbetar­e på Utrikespol­itiska institutet, till TT.

IS agerar återigen som en gerillarör­else och fokuserar på att bygga upp sin underjordi­ska verksamhet, enligt Lund. Potentiell­a rivaler i det irakiska lokalsamhä­llet mördas och extremiste­rna driver in pengar genom halvkrimin­ell verksamhet – en strategi experter oroar sig för och som påminner om den som användes innan kalifatet utropades 2014.

För ett år sedan utropade Irak seger över IS. Men trots att extremiste­rnas territorie­lla drömmar gått i kras har de inte gett upp kampen om ett kalifat. Nu är spridninge­n av propaganda avgörande för gruppens överlevnad, enligt en expert.

”Det är inte helt otänkbart att något liknande kan hända igen.”

– DET ÄR INTE helt otänkbart att något liknande kan hända igen. För IS handlar det om att hålla sig kvar, frågan är bara hur länge den kurdiska regeringen och Iraks centralreg­ering kan bevara kontrollen, säger Lund.

–Det är i vakuumet med svag ekonomi, bräcklig regeringsm­akt och hårda etniska och religiösa skiljaktig­heter som IS kan kliva in.

Syrien och Irak var centrum för det självutrop­ade kalifatet, men

ARON LUND Mellanöste­rnexpert

 ??  ?? Islamiska staten (IS) är en väpnad sunnirörel­se med rötter i en liten grupp bildad i Afghanista­n av jordaniern Abu Musab al-zarqawi omkring år 2000. När Afghanista­n invaderade­s av USA anslöt sig al-zarqawis anhängare till den sunnitiska motståndsr­örelsen i Irak, under namnet Tawhid al-jihad.2004 svär Tawhid al-jihad trohet till Usama bin Ladin och bildar al-qaida i Irak (AQI). Två år senare förlorar gruppen stöd efter attacker mot muslimer och sunnitiska klanstyrko­r börjar döda Aqi-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd byter AQI namn till Islamiska staten i Irak (Isi).Under 2013 genomför Isi flera attacker i månaden i Irak och ger sig in i det syriska inbördeskr­iget. Isi går samman med syriska krafter och kallar sig Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).I januari 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden al-falluja och kort därefter al-raqqa i Syrien. I juni 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden Mosul. Samma månad utropar den terrorstäm­plade rörelsen sitt ”kalifat” och Isis byter namn till Islamiska staten (IS).I augusti 2014 inleder USA och flera allierade flyganfall mot IS. Sedan 2015 har IS pressats tillbaka och förlorat det mesta av det geografisk­a område som man för en tid kontroller­ade. ETT ÅR SENARE. Det har gått ett år sedan Bagdad utropade seger mot IS – efter en förödande kamp. På bilden syns Haidr och Abdullah som flyttade tillbaka från november 2017.
Islamiska staten (IS) är en väpnad sunnirörel­se med rötter i en liten grupp bildad i Afghanista­n av jordaniern Abu Musab al-zarqawi omkring år 2000. När Afghanista­n invaderade­s av USA anslöt sig al-zarqawis anhängare till den sunnitiska motståndsr­örelsen i Irak, under namnet Tawhid al-jihad.2004 svär Tawhid al-jihad trohet till Usama bin Ladin och bildar al-qaida i Irak (AQI). Två år senare förlorar gruppen stöd efter attacker mot muslimer och sunnitiska klanstyrko­r börjar döda Aqi-anhängare. I ett försök att återfå lokalt stöd byter AQI namn till Islamiska staten i Irak (Isi).Under 2013 genomför Isi flera attacker i månaden i Irak och ger sig in i det syriska inbördeskr­iget. Isi går samman med syriska krafter och kallar sig Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis).I januari 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden al-falluja och kort därefter al-raqqa i Syrien. I juni 2014 tar Isis kontroll över den irakiska staden Mosul. Samma månad utropar den terrorstäm­plade rörelsen sitt ”kalifat” och Isis byter namn till Islamiska staten (IS).I augusti 2014 inleder USA och flera allierade flyganfall mot IS. Sedan 2015 har IS pressats tillbaka och förlorat det mesta av det geografisk­a område som man för en tid kontroller­ade. ETT ÅR SENARE. Det har gått ett år sedan Bagdad utropade seger mot IS – efter en förödande kamp. På bilden syns Haidr och Abdullah som flyttade tillbaka från november 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden