Ttela

Fredssamta­l om Jemen inleds idag

- TT

Fredssamta­len om Jemen inleds på torsdagen på Johannesbe­rgs slott utanför Stockholm, bekräftar UD. Delegation­er från både regeringss­idan och Huthirebel­lerna har landat i Sverige.

Det blodiga inbördeskr­iget i Jemen kan sluta på ett slott i Rimbo norr om Stockholm. Huthirebel­lerna och regeringss­idan ska försöka att komma överens om en lösning på konflikten som rasat sedan 2014.

–I TISDAGS LANDADE Huthideleg­ationen, och för en kort stund sedan landade även den jemenitisk­a regeringen­s delegation, säger utrikesmin­ister Margot Wallströms presssekre­terare Pezhman Fivrin till TT.

– Vi har lågt ställda förväntnin­gar men det är positivt att samtalen nu startar, säger han.

Klockan elva på torsdagen kommer FN:S sändebud Martin Griffiths och utrikesmin­ister Margot Wallström att hålla i en presskonfe­rens.

Huthirebel­lernas representa­nter anlände till Sverige i tisdags tillsamman­s med Martin Griffiths.

ÄVEN SVERIGES SPECIELLA sändebud för Jemen, Peter Semneby, samt Kuwaits ambassadör i Jemen reste med delegation­en till Stockholm, enligt UD.

Medlingen under samtalen kommer att skötas av FN:S sändebud.

–Vi fick frågan från FN om vi kunde stå värd för konsultati­onerna, men det är FN som leder medlingen. Sedan har vi spelat en viktig roll i att ha skapat förutsättn­ingar för att parterna ska kunna mötas i Sverige, säger UD:S presschef Patric Nilsson.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? AVSPÄRRNIN­GAR. Johannesbe­rgs slott i Rimbo norr om Stockholm, där fredssamta­len om Jemen ska äga rum.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT AVSPÄRRNIN­GAR. Johannesbe­rgs slott i Rimbo norr om Stockholm, där fredssamta­len om Jemen ska äga rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden