Ttela

Ryssar på kant med Kant

- KLAS WIDESTRAND/TT

Vandaliser­ing, smutskastn­ing och kontrovers­iella manifestat­ioner. Nej, det handlar inte om den franska bränslekon­flikten utan om den tyske filosofen Immanuel Kant och Kaliningra­ds flygplats.

1700-talsfiloso­fen Immanuel Kant föddes och tillbringa­de största delen av sitt liv i preussiska Königsberg, som bytte namn till Kaliningra­d när regionen hamnade under sovjetiskt styre efter andra världskrig­et.

FRAM TILL ALLDELES nyligen ledde filosofen en nätbaserad omröstning med målet att hitta ett namn till det ryska områdets största flygplats, som för närvarande kallas Chrabrovo efter ett närbeläget samhälle.

Men inte längre. Planen på att döpa flygplatse­n efter den tyske giganten har skapat stor ilska bland vissa. Kant har av en rysk marinoffic­er bland annat beskyllts för att ha ”förrått sitt moderland”, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

Kant, en central figur inom den västerländ­ska filosofin, har nu hamnat en bra bit under kejsarinna­n Elisabet, vars armé intog och belägrade nuvarande Kaliningra­d 1758 men övergav staden igen fem år senare.

UNDER DENNA KORTA period av ryskt styre sökte Kant ett lärarjobb på det lokala universite­tet. En tjänst han inte fick.

– Han förödmjuka­de sig själv för att få en institutio­n på universite­tet så att han kunde undervisa och skriva konstiga böcker som ingen här inne i dag har läst, sade marinoffic­er Igor Muchametsj­in i ett tal som fångats i ett videoklipp.

Hans hårda ord kommer kort efter att en lokal beslutsfat­tare i Kaliningra­d kallat Kant för ”ryssofob”, trots brist på historiska bevis för att så skulle ha varit fallet.

I förra veckan vandaliser­ades dessutom flera Kant-relaterade platser, däribland hans grav, med färg.

Andra har försökt visa sitt stöd för filosofen. Filosofist­udenten Michail Sjipilov ville anordna en demonstrat­ion till försvar för Kant, något som ledde till polisförhö­r. Han har sedan dess försökt få tillstånd från myndighete­rna, men har hittills inte fått någon respons.

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? TYSK FILOSOF. Immanuel Kant (1724–1804) väcker starka känslor i Kaliningra­d.
Bild: TT/ARKIV TYSK FILOSOF. Immanuel Kant (1724–1804) väcker starka känslor i Kaliningra­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden