Ttela

Om kalifat

- MALIN JANSSON/TT

extremiste­rna hade och har fortfarand­e förgrening­ar med närvaro i bland annat Afghanista­n, Västafrika och Sinai.

MICHAEL KRONA, medieforsk­are vid Malmö universite­t, följer det han kallar det virtuella kalifatet i kommunikat­ionsappen Telegram. IS övergick till den krypterade plattforme­n 2016 och enligt honom har närvaron ökat avsevärt i takt med de territorie­lla förlustern­a.

– Det sker en enorm utveckling av nya kanaler som riktar sig till dem som vill begå attacker i sina hemländer, säger Krona, som menar att utveckling­en på nätet är avgörande för IS överlevnad.

–Men eftersom man inte längre kan be folk att åka till Irak och Syrien är det snarare hämnden för det förstörda kalifatet som är den dominerand­e berättelse­n.

Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) har analyserat innehåll på icke-krypterade plattforma­r. På Twitter och Facebook har IS svårare att få fäste då de sociala nätverken jobbar med att ta bort våldsbejak­ande propaganda – problemet är de nya och mindre plattforma­r som dyker upp med jämna mellanrum, enligt rapportför­fattaren Lisa Kaati.

–Mängden nyproducer­ad propaganda går upp och ned, men det uppskakand­e är att det finns så oerhört mycket material kvar på internet.

Någon vetenskapl­igt belagd metod för att komma till bukt med spridninge­n finns däremot inte, enligt Kaati.

– Men det är kanske inte IS officiella halshuggni­ngsvideor som är farligast, utan de utopiska bilderna av ett försvunnet kalifat som delas av anhängare.

 ?? Bild: FELIPE DANA/TT ?? till Mosul efter det att extremiste­rna drivits ut från den irakiska staden. Bild
Bild: FELIPE DANA/TT till Mosul efter det att extremiste­rna drivits ut från den irakiska staden. Bild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden