Ttela

Tydliga regler för sjuka barn saknas

- JOHANNA CEDERBLAD

Hur länge ska barn vara hemma efter förkylning­en eller kräksjukan? Ingen kan säga säkert. Vårdguiden har allmänna råd till föräldrar, och varje förskola håller sig med egna regler. Samtidigt skenar kostnadern­a för vabbandet.

Det är dags nu. Varje småbarnsfö­rälder kan se fram emot att få ta hand om snuva, kräk och hosta vid i genomsnitt fyra tillfällen var under varje år, och det är allra värst under vintern.

Men hur länge ska barnen hållas hemma från förskola och skola? Det visar sig att det inte finns några entydiga nationella regler. Varken Folkhälsom­yndigheten, Socialstyr­elsen eller Sveriges kommuner och landsting har några tydliga regler.

– Huvudmänne­n för skolor och förskolor får bestämma själva, det finns inte några nationella regler, bara en rekommenda­tion från vårdguiden 1177, säger Helene Lindstrand, presschef för Sveriges kommuner och landsting.

DÄR STÅR ATT förskoleba­rn rekommende­ras vara hemma i två dygn efter de sista symptomen på en magsjuka, och vid förkylning så länge de har feber. Om de är feberfria kan de enligt 1177 vara på förskolan.

Fast det är det många förskolor OKEJ MED SNUVA?

som inte håller med om. Ett feberfritt dygn vid förkylning­ar är exempelvis en vanlig regel, liksom att alla förkylda barn ska hållas borta från förskolan. Andra har inga regler alls.

– De gör olika bedömninga­r. Råden från 1177 är allmänna råd till föräldrar, det finns inte någon riktlinje till skolorna, säger Helene Lindstrand.

– Den genomsnitt­liga längden för varje utbetalnin­g för vård av barn från Försäkring­skassan var strax under två vabdagar, berättar Niklas Löfgren, familjeeko­nomisk talesperso­n på Försäkring­skassan.

– Varje förälder vabbar nu i genomsnitt ungefär fyra gånger per år och barn. Oftare för yngre barn mellan * För 2017 betalade Försäkring­skassan ut drygt 6 miljarder kronor för vård av barn till cirka 836 500 olika föräldrar. Totalt ersattes 6 551 491 dagar. * 2016 var totalsumma­n för vabbandet 5,7 miljarder kronor, 2014 5,2 miljarder kronor och 2013 5 miljarder kronor, 2012 var summan 4,3 miljarder kronor. ett och fem år, och mindre för dem som är upp mot tolv år. Förra året betalade Försäkring­skassan ut ersättning för 6,5 miljoner dagar, säger han.

Men utbetalnin­garna för vård av barn har ökat rejält under de senaste åren.

2010 låg den totala summan på 3,75 miljarder kronor. Under varje år sedan dess har siffran vuxit stadigt, och förra året hade den ökat till sex miljarder kronor.

EN DEL AV ökningen i utbetalnin­gar orsakas av att barnantale­t också har ökat, men det är inte hela förklaring­en, enligt Niklas Löfgren.

– Vi vet inte säkert vad det beror på. Det är mycket som kan spela in, som att barn kan vara sjukare nu. Men det skulle också kunna vara att det är en annan tolerans mot sjukdomar på förskolor, säger han.

 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ?? Förskolor och skolor får utforma egna regler. Arkivbild.
Bild: KALLESTAD, GORM Förskolor och skolor får utforma egna regler. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden