Ttela

Hardcore Superstar vill testa nya grejer

”ADDE” ANDREASSON: ”VI JOBBAR STÄNDIGT FÖR ATT ÖPPNA NYA DÖRRAR”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Japan is the place to be. I alla fall om man är svensk musiker. – Om man nån gång vill känna sig som Elvis Presley ska man lära sig ett instrument, starta ett band och åka på turné till Japan, säger Magnus ”Adde” Andreasson i Hardcore Superstar, som på fredag byter Japan mot Trollhätta­n.

De har hunnit med några vändor till ”Soluppgång­ens land” under sina drygt 20 år, de göteborgsk­a hårdrockar­na. Exakt hur många vet de knappt själva.

– Det var nionde eller tionde gången nu, men det är fem sex år sedan vi var där senast, så det var dags nu, säger bandets trummis ”Adde” dagen efter hemkomsten.

Kärleken mellan japanerna och Hardcore Superstar är ömsesidig.

– De uppskattar verkligen musik på ett sätt som är väldigt speciellt och det finns nån slags romans mellan dem och skandinavi­sk musik, där de är teknikerna och vi är de som är konstnärer­na. Det är ett udda land med ett fantastisk­t folkslag! fortsätter Adde.

– Om man nån gång vill känna sig som Elvis Presley ska man lära sig ett instrument, starta ett band och åka på turné till Japan. Man kan gå ner i hotellrece­ptionen när som helst på dygnet, det sitter alltid en eller några personer där som vill ha en cd signerad eller något annat. Går jag ner mitt i natten för att köpa en flaska vatten – då är de där.

SAGAN OM HARDCORE Superstar tog sin början i Göteborg 1997. Bandet som år efter år har frälst sina fans, och ständigt skaffat fler, har fortfarand­e lika kul själva.

– Det är till och med roligare i dag än för 20 år sen. Man var mer ängslig då, men vi har blivit klokare med åren och att bli nervös tar så mycket energi, det är jävligt onödigt att slösa kraft på det helt enkelt.

– I dag är jag nästan mer trygg på scen än i verkliga livet och när vi går upp på scen ska det synas att vi verkligen HAR kul själva. Man vill ge precis allt man har under timmarna på scenen.

DE HAR HUNNIT med ett gäng plattor genom åren och den senaste, MAGNUS ”ADDE” ANDREASSON ”You can’t kill my rock’n’roll”, kom tidigare i år. Den som har hängt med i Göteborgar­nas karriär vet att det brukar hända en del från skiva till skiva.

– Vi försöker alltid tänka på att inte upprepa oss för mycket när vi gör en ny skiva utan jobbar med det kreativa för att öppna nya dörrar. Vi vill testa och utforska nya grejer. Hur låter det om vi börjar sjunga trestämmig­t till exempel?

– Beatles är en stor förebild. De var experiment­ella samtidigt som de lyckades skriva massor av världshits och det låter inte som samma band om man jämför ”Abbey Road” med de första singlarna.

Beatles alltså. Kanske inte den vanligaste inspiratio­nskällan för ett hårdrocksb­and.

– Men det borde det vara! Beatles är egentligen hårdare än hårdrock, för musiken handlar om att utforska känslor, att utforska livet i toner. Det är konstigt att inte fler hårdrockar­e gillar Beatles egentligen, för det hade nog inte funnits hårdrock om inte de hade funnits.

ADDE SITTER JUST nu, nyss hemkommen från Japan, och testar och leker lite med tanke på kommande låtar och skivor.

– Jag vill prova mig fram lite för att se vart vi ska gå nästa gång, vilka dörrar vi kan öppna och vilka vi kan stänga. Det kan till exempel bli mer punkigt, låta som Electric Light Orchestra eller bli ÄNNU mer Beatles-inspirerat. Det kan bli en tango eller kanske en bossa nova. Jag leker bara nu.

– Inspiratio­n är en tuff grej – lite som att ha diarré. Du måste ta itu med den direkt, ta det på studs, för idén du får när du precis har lagt dig kommer du aldrig ihåg nästa morgon. Inspiratio­n och diarré hör ihop, fortsätter han med ett gapskratt.

VID FREDAGENS KONSERT på N3 blandar de gammalt och nytt och har en särskild hälsning till publiken.

– De nya låtarna är nästan designade för allsång och i Japan sjöng ALLA med i alla låtar! Vi hoppas Trollhätte­borna kan texterna så att de också kan sjunga med!

Dags att börja plugga för er som känner er ringrostig­a ...

Jocke Berg och de andra superstars­en har en särskild förkärlek för Japan – och Japan för dem. ”Om man nån gång vill känna sig som Elvis Presley ska man lära sig ett instrument, starta ett band och åka på turné till Japan”, säger bandets trummis ”Adde”.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ”HEMMAPLAN”. På Sweden Rock har Hardcore Superstar hunnit med åtskilliga gästspel under sina drygt 20 år på vägarna.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ”HEMMAPLAN”. På Sweden Rock har Hardcore Superstar hunnit med åtskilliga gästspel under sina drygt 20 år på vägarna.
 ?? Bild: IAN GOLCHER ?? FULLT ÖS. ”Man vill ge precis allt man har under timmarna på scenen”, säger trummisen Magnus ”Adde” Andreasson
Bild: IAN GOLCHER FULLT ÖS. ”Man vill ge precis allt man har under timmarna på scenen”, säger trummisen Magnus ”Adde” Andreasson
 ?? Bild: IAN GOLCHER ?? POPPIS.
Bild: IAN GOLCHER POPPIS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden