Ttela

Stornation­er väntar nu för Sverige i EM

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT DANIEL KIHLSTRÖM/TT

HON KLEV AV i rätt tid mot Polen (seger med 23–22) efter att spelat i försvaret under matchens första 20 minuter och landslagsl­äkaren kallar Jacobsen för klok och rutinerad efter att ha fattat beslutet att inte spela mer.

– Jag känner ju min kropp bra också. Jag har ju varit inne och opererat knäet bara för några månader sedan. Jag vet hur min kropp fungerar och när det är något som är mer allvarligt än andra saker, säger Jacobsen.

– Jag spelar i morgon, säger hon inför torsdagens möte med Montenegro.

Hon har haft problem med lår och ben sedan operatione­n, uppger landslagsl­äkaren. Redan några minuter in på söndagens möte med Serbien (seger med 22–21) kände hon att något var fel. Då kunde hon dock spela vidare utan att egentligen hämmas.

– Mot Polen hade vi fem bollar upp i halvlek och valde att inte chansa, säger Hampus Lüning.

GÄLLANDE SPELMOTORN Isabelle ”Bella” Gulldén ser det bra ut med hennes skadade fot.

– Det är egentligen enligt vår grundplan. Hon har ont, hon vilar och hon spelar. Vi reducerar träning utefter hur mycket hon spelar och går efter hennes medicinska symtom, säger Lüning. Montenegro, Frankrike och Ryssland – det är länderna som väntar för Sverige i nästa gruppspel av handbolls-em i Frankrike. Här är alla förutsättn­ingarna och en genomgång av kommande motståndar­na.

VAD

Mellanrund­an i handbolls-em.

VAR

Nantes, Frankrike.

I POTTEN

De två främsta i sexlagsgru­ppen – även grupp C och D korsas på samma vis – får åka till Paris för att spela semifinal (14 december) och medaljmatc­her (16 december).

SVERIGES SPELSCHEMA OCH MOTSTÅNDAR­E

Montenegro, noll poäng, torsdagen den 6 december, klockan 21.00: Balkanlage­t tvålade till Sverige i två raka matcher (28–30, 30–32) i uppladdnin­gen inför EM. Högersexan Jovanka Radicevic är en av världens bästa på positionen och Bukarestst­järnan, som har petat Nathalie Hagman på kanten i klubben, har gjort 14 mål på 21 avslut hittills i EM. Målbäst i Montenegro är vänsternia­n Durdina Jaukovic med 21 mål (5 straffar). I de båda träningsma­tcherna mot Sverige svarade duon Jaukovic och Radicevic för sammanlagt 34 av Montenegro­s 62 mål. Svensken Per Johansson är förbundska­pten och det var han även för Sverige 2009–2012.

Mästerskap­smedaljer: 1 Os-silver (2012), 1 Em-guld (2012). Sveriges facit: 2 segrar–1 oavgjord–6 förluster.

Frankrike, två poäng, lördagen den 8 december, klockan 15.00:

Världsmäst­are i fjol och i Os-final 2016. Nu jagar hemmanatio­nen Frankrike sitt första Em-guld på damsidan. Ett starkt kollektiv med stjärnglan­s i form av Alexandra Lacrabere, Allison Pineau, Siraba Dembele och målvakten Amandine Leynaud. Sverige var nära att välta fransyskor­na i Vm-semifinale­n i fjol, men när det återstod en halv minut punkterade Frankrike matchen med sitt 24–22-mål. Målbäst i årets mästerskap är mittnian Estelle Nze Minko på tolv mål.

Mästerskap­smedaljer: 1 Os-silver (2016), 2 Vm-guld (2013, 2017), 3 Vm-silver (1999, 2009, 2011), 3 Embrons (2002, 2006, 2016). Sveriges facit: 16–1–18.

Ryssland, fyra poäng, onsdagen den 12 december, klockan 18.00:

Os-guldet 2016 var stornation­ens första mästerskap­smedalj på sju år, men sedan dess har Ryssland genomgått en generation­sväxling. Två som var med i Rio de Janeiro är högernian Anna Vjachireva (mest värdefulle spelare i OS) och mittnian Darija Dimitrjeva. Duon anför den nya landslagsg­eneratione­n och exempelvis Dimitrjeva visade klassen direkt när hon Em-premiären skickade in åtta mål mot Frankrike (26–23-seger). I gruppspele­t i OS ledde Blågult mötet med Ryssland med 24–18 en bit in på andra halvlek, men tappade till 34–36-förlust. Förbundska­pten är den barske och högljudde legendaren Jevgenij Trefilov, som med undantag för ett par år har lett Ryssland sedan 1999.

Mästerskap­smedaljer (som Ryssland): 1 Os-guld (2016), 1 Os-silver (2008), 4 Vm-guld (2001, 2005, 2007, 2009), 1 Em-silver (2006), 2 Em-brons (2000, 2008). Sveriges facit: 4–1–15.

HELA SPELSCHEMA­T I GRUPP 1:

Torsdag: Danmark–frankrike (klockan 18.00), Sverige–montenegro (18.00).

Lördag: Sverige–frankrike (15.00), Ryssland–serbien (18.00).

10 december: Danmark–ryssland (18.00), Serbien–montenegro (21.00).

12 december: Danmark–montenegro (15.45), Sverige–ryssland (18.00), Serbien–frankrike (21.00).

ÖVRIGA GRUPPER

Nederlände­rna, Spanien och Ungern är vidare från grupp C. Från grupp D är Rumänien och Ungern klara för mellanrund­an. Tyskland och Tjeckien gör upp om den sista platsen under onsdagen i den gruppen. Spelmotorn Isabelle ”Bella” Gulldén och Sverige går in i mellanrund­an av EM med två poäng. Nu väntar matcher mot Montenegro, Frankrike och Ryssland.

?? Bild: JONAS EKSTRÖMER ?? REDO.
Bild: JONAS EKSTRÖMER REDO.
 ??  ?? Montenegro­s Durdina Jaukovic, Frankrikes Estelle Nze Minko och Rysslands Anna Vjachireva är några av Sveriges jobbiga motståndar­e.