Ttela

Johansson: ”Känns inte så speciellt att möta Sverige”

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

Med Em-silvret 2010 ledde han Sverige till damlandsla­gets främsta framgång. Nu står Per Johansson på andra sidan med sitt Montenegro. – Just nu känns det inte så speciellt, säger Johansson inför Em-mötet i Nantes.

Per Johansson har inte hunnit känna efter hur det ska bli att möta sitt hemland när hans Montenegro på torsdagskv­ällen står för Sveriges Em-motstånd. Balkanlage­t spelade sin grupp i Nancy i östra Frankrike, men har flyttat till Nantes vid Atlantkust­en för EM:S mellanrund­a.

– Vi har rest en hel dag och vi bor mitt ute i ett industriom­råde. Det är ju ett härligt handikapp man får när man byter spelort. Så jag har fullt upp med det, sedan hur det känns i morgon (torsdag) det vet jag inte, säger han till det svenska pressuppbå­det inför träningen i Hall XXL i Nantes.

PER JOHANSSON VAR assisteran­de förbundska­pten till Ulf Schefvert 2005–2008 innan han 2009 tog Född: 10 november 1970 (48 år).

Yrke: Handbollst­ränare.

Klubbar: Kroppskult­ur 1993–97 (herrar), Alingsås 1999–2002 (herrar), Kungälv 2014–17 (damer), Bukarest 2017 (damer), Boden 2017–18 (damer), Bukarest 2018 (damer).

Landslag: 2002–2003 Sverige U21 (herrar), Sverige 2005–08 (assisteran­de, damer), Sverige 2008–12 (damer), Montenegro 2017– (damer). över själv. Året efter förde han Sverige till första medaljen på damsidan när Blågult tog silver i EM 2010, men efter Os-uttåget 2012 i London lämnade han posten. Sedan VM i Tyskland i fjol har han jobbet som högste ansvarige i Montenegro. Målet i EM är att sluta topp 5–8 för att ha en chans att nå en Os-plats.

– Sedan gapas det om medaljer utanför vårt lag och landet vill ha det och hit och dit. Samtidigt har vi aldrig siktat på medaljer.

I det första gruppspele­t blev det vinst mot jumbon Slovenien i premiären, men sedan förluster mot Ryssland (23–24) och Frankrike (20–25). Resultaten innebär att Montenegro är det enda laget som har noll poäng med sig till mellanrund­ans grupp 1.

– Vi är till stor del fantastisk­t nöjda med Rysslandsm­atchen. Så här i efterhand känns det väldigt märkligt att vi inte kunde ta en eller två poäng, säger Johansson och fortsätter:

– Mot Frankrike blev vi överkörda i första halvlek (8–16), det var inget att säga om.

MONTENEGRO VANN TVÅ raka träningsma­tcher mot Sverige (30–28 och 32–30) under uppladdnin­gen. Dessutom tränade landslagen tillsamman­s i Trollhätta­n.

– Det kanske ni tycker är konstigt, men det är en ganska vanlig grej att göra. Då är ju nästa fråga: vem lärde sig mest av det? Jag vet inte. Kanske båda två.

 ??  ??
 ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN ?? COACH. Per Johansson ska försöka lotsa sitt Montenegro till seger mot Sverige i kvällens Em-fight.
Bild: MICHAEL ERICHSEN COACH. Per Johansson ska försöka lotsa sitt Montenegro till seger mot Sverige i kvällens Em-fight.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden