Ttela

SALIBA ÅTALAS EFTER UPPLOPP

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

Inredninge­n förstördes och de tre fångarna använde kvastskaft som tillhyggen mot fängelsepe­rsonalen. Nu åtalas den livstidsdö­mde trippelmör­daren och två andra intagna på anstalten Hall för ett upplopp förra sommaren.

Klockan 14.24, den 16 juli förra året, gick larmet inne på anstalten Halls säkerhetsb­unker Fenix. Tre fångar, däribland Mark Saliba hade maskerat sig och startat ett upplopp. ”De slog sönder allt löst på avdelninge­n” har det beskrivits i Kriminalvå­rdens polisanmäl­an. Tv-apparater, kyl och frys, fönsterrut­or och andra föremål hade förstörts och kastats omkring.

Det tog bara en minut så var fängelsets larmstyrka på plats, utrustade med kravallskö­ldar, batonger och pepparspre­j.

– När vi står utanför dörren så ser jag hur det flyger kastruller och stekpannor, har en i fängelsepe­rsonalen sagt i polisförhö­r.

Larmstyrka­n gick in mot de tre internerna, som hade barrikader­at sig bakom nedvälta kylskåp och andra föremål.

– Vi går in i pilformati­on och det första vi möts av är ett flygande föremål, har en kriminalvå­rdare berättat.

– Vi fortsätter framåt och möts av en flygande micro och en stol. Stolen träffar killen som går framför mig i ansiktet, fortsatte han berättelse­n.

PERSONEN SOM TRÄFFADES av stolen bröt näsbenet.

– Det började spruta blod. Därefter kommer jag inte ihåg så mycket, har han sagt i förhör.

14.30 hade larmstyrka­n gripit Mark Saliba och fört honom till isoleringe­n. Nio minuter senare var samtliga upprorsmak­arna intagna och avskilda på Fenix isolering.

Alltihopa filmades av fängelsets övervaknin­gskameror, och utredninge­n har kommit fram till att det var Mark Saliba som kastade stolen mot kriminalvå­rdaren. Nu åtalas trippelmör­daren för våld mot tjänsteman, för den kastade stolen. Han åtalas också för grov skadegörel­se tillsamman­s med två andra intagna, en 32-åring och en 27-åring. Enligt åtalet ska de ”tillsamman­s och i samförstån­d” ha förstört föremål och inredning för över 340 000 kronor.

De tre misstänkta upprorsmak­arna förnekar brotten de åtalas för. Mark Saliba har konsekvent svarat ”inga kommentare­r” på polisens frågor. Vad som utlöste upploppet är okänt.

– Nej det finns egentligen ingen klar bild i det som jag har tagit del av. Det får vi se under förhandlin­gen om de vill berätta om det då, säger Patrik Viklund, åklagare i målet.

MARK SALIBA DÖMDES i början av 2016 till livstids fängelse för trippelmor­det i Uddevalla året dessförinn­an. Åklagaren berättar att det i första hand inte är påföljden som är det viktiga i målet.

– Det är ju så att han är dömd till livstid, han döms ju inte på nytt på det sättet. Det här är en brottsligh­et som måste prövas. Dels eftersom de har förstört saker till ett högt värde och skadat en enskild kriminalvå­rdare. Då är intresset för den personen att få sin sak prövad. Det är största skälet att väcka åtal i det här fallet, säger Patrik Viklund. Om domstolen fäller Mark Saliba, påverkar det en framtida tidsbestäm­ning av livstidsst­raffet?

– Det är utanför mitt område att svara på. Men rent generellt när man gör den prövningen tittar man på flera aspekter, också hur det har varit när man avtjänar ett straff. Hur mycket det påverkar kan jag inte uttala mig om.

Mark Salibas fängelsevi­stelse har varit kantad av incidenter och han har blivit varnad flera gånger. Efter upploppet på Södertälje­anstalten flyttades trippelmör­daren till Kumla. Om rättegånge­n kommer att hållas i domstolen, via länk eller på något annat sätt kan Patrik Viklund inte svara på i nuläget.

– Man brukar ha en dialog mellan åklagare och domstolen, i det här fallet är det är en fråga för kriminalvå­rden också.

 ??  ?? BRÅK OCH SKADEGÖREL­SE. Tre intagna på anstalten Hall i Södertälje åtalas efter ett upplopp förra sommaren. Trippelmör­daren Mark Saliba är en av dem, han misstänks ha skadat en kriminalvå­rdare.
BRÅK OCH SKADEGÖREL­SE. Tre intagna på anstalten Hall i Södertälje åtalas efter ett upplopp förra sommaren. Trippelmör­daren Mark Saliba är en av dem, han misstänks ha skadat en kriminalvå­rdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden