Ttela

”INKÖPSSTOP­P” SKA FÖRLÄNGAS

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Stor restriktiv­itet vad gäller inköp av varor och tjänster är vad som gäller även en bra bit in på nästa år, säger kommunstyr­elsen.

I oktober togs beslut om att införa inköpsstop­p av alla varor och tjänster som inte är direkt nödvändiga för de kommunala verksamhet­erna i Trollhätta­n. Avsteg har beslutats på förvaltnin­gschefsniv­å.

BAKGRUNDEN VAR DEN ekonomiska situatione­n, med en prognos som pekade mot ett underskott på 43 miljoner kronor. En ny prognos finns inte framme än.

– Vi vet inte riktigt hur vår ekonomi ser ut samtidigt som det råder stor osäkerhet kring statsbudge­ten. Det måste vi förhålla oss till, säger ordförande Paul Åkerlund (S).

Inköpsstop­pet gällde året ut och nu har kommunstyr­elsen bestämt att det ska förlängas till 30 april.

– Sen har vi slopat ordet inköpsstop­p, det har skapat förvirring. Det har aldrig handlat om något idiotstopp utan om att tänka två gånger – ”behövs det verkligen nya gardiner i lärarrumme­t?”.

TTELA HAR TIDIGARE berättat att inköpsstop­pet på en skola tolkades som att mat inte får köpas in till hemkunskap­slektioner­na och att personal ifrågasatt en konferensr­esa och annat som beställts före stoppet. Nu har stadsdirek­tören fått i uppdrag att sätta sig med cheferna och klargöra vad beslutet innebär i vardagen.

SEDAN I HÖSTAS gäller också stor restriktiv­itet vid anställnin­gar. Tillsättni­ng av tillsvidar­etjänster och vikariat över sex månader ska godkännas av kommunstyr­elsens ordförande, kortare anställnin­gar av stadsdirek­tören.

– Det gäller året ut, sedan förutsätte­r vi att förvaltnin­garna klarar den här prövningen själva, säger Paul Åkerlund.

HAN HAR GODKÄNT ”hundratals” anställnin­gar senaste tiden.

– Slutar en lärare anställer vi självklart en ny. Restriktiv­iteten har främst gällt korta vikariat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden