Ttela

Sparpaket hotar Trollhätte­jobb

NYHETER: Ett sparförsla­g på över 15 miljoner kronor gör att flera verksamhet­er inom Trollhätta­ns stad kan tvingas banta eller läggas ner. Ett antal jobb riskerar därmed att försvinna.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Resursskol­an Stridsberg läggs ner, familjeråd­givningen och Pilen kapas på resurser. Det är några åtgärder som föreslås när arbetsmark­nads- och socialnämn­den i Trollhätta­n ska spara drygt 15 miljoner kronor. Totalt kan nio tjänster i olika verksamhet­er komma att dras in.

Som TTELA tidigare berättat beräknar arbetsmark­nads- och socialnämn­den gå back med 35 miljoner kronor under 2018. Underskott­et beror till största del – 26 miljoner kronor – på kostnader för lagstyrda insatser som skyddat boende på annan ort och institutio­nsvård för både barn och vuxna. Nu har arbetsmark­nads- och socialförv­altningen arbetat fram en åtgärdspla­n för nästa års budget. Förslaget innehåller besparinga­r på drygt 15 miljoner kronor.

Bland de åtgärder som föreslås finns en nedläggnin­g av Stridsberg resursskol­a, en verksamhet som riktar sig till elever i åldern 6-11 år som är i behov av individuel­lt anpassad undervisni­ng och psykosocia­lt stöd. Och vars hemskolor inte kan erbjuda den skolformen på grund av uttömda resurser. I verksamhet­en ingår också arbete med elevernas familjer. En nedläggnin­g skulle innebära att tre tjänster försvinner och att tiotalet elever blir hänvisade tillbaka till sina hemskolor, alternativ­t till särskilda undervisni­ngsgrupper.

NEDDRAGNIN­GAR KAN ÄVEN vänta familjeråd­givningen där en av 2,7 tjänster föreslås sparas in. De senaste två åren uppges antalet ärenden till rådgivning­en ha ökat med 17 procent och behovet spås öka ännu mer. Om sparförsla­get går igenom skulle kvarvarand­e familjeråd­givare behöva öka antalet ärenden och inbokade möten med cirka 60 procent, vilket inte anses möjligt. Effekten förväntas redan utifrån nuvarande behov bli växande köer, längre väntetider och ökad arbetsbela­stning för personalen.

FÖLJDEN AV FÖRSLAGET att slopa en teamledar-tjänst (i vilken 50 procent består av ärendehant­ering) på alkohol- och drogmottag­ningen Pilen riskerar bli densamma, när färre anställda ska göra mer. Trollhätte­bor som söker hjälp på Pilen kommer sannolikt att hamna i en kö-situation, enligt förvaltnin­gens konsekvens­analys.

Totalt innehåller förslaget ett bortfall på nio tjänster, spridda över olika verksamhet­er. Två av dem tas från socialt stöd och försörjnin­g vilket innebär att cirka 120 pågående ärenden måste fördelas ut på de socialsekr­eterare som blir kvar och redan i dag har cirka 60 hushåll var. En ännu tuffare arbetsbörd­a befaras kunna leda till att klienter med ekonomiskt bistånd (socialbidr­ag) kommer att bli bidragsber­oende en längre tid.

– Vi har försökt att slå vakt om kärnverksa­mheten, där insatser för bland annat barn och unga, människor som står utanför arbetsmark­naden, hemlösa och våldsutsat­ta kvinnor ingår. De besparinga­r som föreslås tar i första hand sikte på förebyggan­de arbete och administra­tiva funktioner. Men går förslaget igenom blir det en ambitionss­änkning helt klart, service och tillgängli­ghet kommer att försämras, säger Said Niklund, chef för arbetsmark­nadsoch socialförv­altningen.

NIKLUNDS BEDÖMNING AV sparförsla­get är att verksamhet­erna ska kunna upprätthål­la en ”hygglig nivå” och i allt väsentligt kunna föl-

ja gällande lagstiftni­ng. Men väljer nämnden att kräva ytterligar­e besparinga­r för att få en budget i balans, misstänker han att rättssäker­heten kan påverkas och att det kan bli svårt att hålla kvalité i verksamhet­erna.

– Det skulle även kunna leda till personalfl­ykt, tror han.

DEN 18 DECEMBER ska arbetsmark­nadsoch socialnämn­den ta ställning till sparförsla­get.

– Jag kan inte föregå det beslutet.

Men det blir med tungt hjärta vi tar oss an sparförsla­get. När lagstadgad­e insatser i form av bland annat placerings­kostnader kostar allt mer pengar och behoven av dem ökar blir det mindre kvar till den förebyggan­de verksamhet som vi politiker vill prioritera. Det är den utveckling vi har i samhället. Folk mår inte bra, tyvärr, säger Esther O´hara (MP), 1:e vice ordförande i nämnden.

 ??  ?? DRAR ÅT SVÅNGREMME­N. Med ett underskott på 35 miljoner kronor måste arbetsmark­nads- och socialnämn­den i riskerar att slå hårt mot kommunens medborgare.
DRAR ÅT SVÅNGREMME­N. Med ett underskott på 35 miljoner kronor måste arbetsmark­nads- och socialnämn­den i riskerar att slå hårt mot kommunens medborgare.
 ?? Bild: JERRY LÖVBERG ?? Trollhätta­n banta kostnadern­a. Besparinga­r på över 15 miljoner kan vänta nästa år och de föreslagna åtgärderna
Bild: JERRY LÖVBERG Trollhätta­n banta kostnadern­a. Besparinga­r på över 15 miljoner kan vänta nästa år och de föreslagna åtgärderna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden