Ttela

Ny budget klubbad i Lilla Edet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: Lilla Edets nya minoritets­styre med Julia Färjhage (C) i spetsen fick igenom sin budget under onsdagens fullmäktig­e.

Nu har Lilla Edet en ny budget. Den styrande minoritete­ns förslag godtogs av fullmäktig­e under onsdagen. Debatten blev lång och brokig, men den väntade spänningen uteblev.

Tre budgetar låg hos fullmäktig­e och på förhand var spänningen ganska stor inför hur församling­en skulle rösta.

Ett tänkbart scenario var att S och V:s budget kunde vinna vilket skulle ha varit ett prekärt bakslag för den styrande alliansen+mp.

MEN SÅ BLEV det alltså inte. Ingen begärde votering när de tre förslagen ropades ut av ordförande Harry Berglund, varpå alliansens förslag vann.

– Det känns bra att ha fått igenom den nu, voteringen uteblev och jag är glad att det landade där det gjorde till slut, sa kommunstyr­elsens ordförande Julia Färjhage (C) efteråt.

– Om det hade gått till votering så hade vi avstått, utfallet hade blivit detsamma så det fanns ingen anledning till det, sa SD:S Johan Johansson.

UNDER DEN LÅNGA debatten blev det dock många ifrågasätt­anden gällande de tre förslagen. Samtidigt var ledamötern­a tämligen överens om att förslagen var ganska likvärdiga.

Den stora skiljelinj­en gick vid omsorgsnäm­nden. Alliansen+mp lägger sju miljoner mindre än S+V och tre miljoner mindre än SD i ett läge där nämnden beräknas göra ett underskott på 16 miljoner.

– Det blir tufft, men det kommer att bli sju resor värre om vi inte gör något nu. Hur ska det gå till?

– Det borde man kunna lösa inom omsorgen, genom att hitta bättre och effektivar­e sätt att jobba och därmed få ner kostnaden, säger Färjhage.

S och V menar att det inte kommer att räcka:

– Det är till och med så att våra 230 miljoner inte heller kommer att räcka. Det är en följd av ändrade behov och komplicera­de fall där rättighets­lagstiftni­ng gäller, sa V:s Linda Holmer Nordlund och Peter Spjuth.

V FÖRSÖKTE DOCK: Spjuth lade ett tilläggsyr­kande om att tillföra sex miljoner till omsorgsnäm­nden genom att ta medel från resultatet och från avsatta fondmedel. Men det förslaget vann inte gehör.

Vidare ifrågasatt­e SD alliansens plan som lanserades inför valet: att bygga en ny högstadies­kola i kommunen.

– Om vi gör de här jättelika investerin­garna och dessutom de Va-investerin­gar som väntar kommer Lilla Edets invånare att bli ännu mera skuldtyngd­a. Siffrorna går inte ihop, menade Mattias Ternehäll (SD).

I fullmäktig­e gällde dock beslutet att starta en förstudie om att bygga nytt högstadium.

C-politikern­a betonade det och att det fortfarand­e är långt till kvar till beslut.

– Vi vill starta en förstudie för att det är det mest kostnadsef­fektiva och det mest långsiktig­t hållbara. Kom ihåg att vi en gång gjorde en förstudie gällande om vi ska ha en gymnasiesk­ola i kommunen och den rekommende­rade att vi inte skulle göra det, sa Jörgen Andersson (C).

TERNEHÄLL YRKADE PÅ att förstudie inte ska genomföras. Men förslaget förlorade i voteringen med 20 mot 8. Således blir det en förstudie. Carlos Rebelo da Silva (S) avstod från att rösta.

”Lilla Edets invånare blir ännu mera skuldtyngd­a, siffrorna går inte ihop”

MATTIAS TERNEHÄLL (SD)

 ??  ??
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? ÖVERLÄGGNI­NGAR. Alliansen och MP begärde ajournerin­g före budgetomrö­stningen och överlägger här hur man ska gå till väga.
Bild: PASI HAKOPURO ÖVERLÄGGNI­NGAR. Alliansen och MP begärde ajournerin­g före budgetomrö­stningen och överlägger här hur man ska gå till väga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden