Ttela

Liten ökning av cancerfall

- AGNETA KÄLLBERG 0522-992 27 ak@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Många landsting följer inte riktlinjer­na när det gäller cellprovta­gning för livmoderha­ls cancer. Men Västra Götaland sköter sig bättre.

Bara en tredjedel av landstinge­n följer Socialstyr­elsens nya riktlinjer när det gäller förebyggan­de tester av livmoderha­lscancer. Men i Västra Götaland är man nästan framme.

Andelen fall av livmoderha­lscancer har, efter att stadigt gått ner, ökat sedan 2014 med cirka hundra nya fall om året och det finns stora skillnader mellan landstinge­n.

ENLIGT EN RAPPORT från Nationella kvalitetsr­egistret för cervixcanc­erpreventi­on har nya granskning­ar av tidigare cellprov visat att ökningen huvudsakli­gen fanns hos kvinnor som haft ett normalt cellprov.

Detta visar på att det har skett en försämring av analyserna, enligt rapporten. Men det är fortfarand­e så att de flesta som insjuknar i cervixcanc­er inte har deltagit fullt ut i screeninge­n. Skillnader­na inom landet är stora, i Västra Götaland är det en låg ökning av cancerfall­en.

– Ja, och det är bra att inte regionen sticker ut. Västra Götalandsr­egionen arbetar efter det nationella vårdprogra­mmet när det gäller utredning och behandling av cellföränd­ringar, säger Anne Ekerydanda­len, överläkare på kvinnoklin­iken.

FÖR ATT KALLA kvinnan till provtagnin­g med rätt intervall och rätt provanalys krävs ett omfattande It-stöd till kallelsesy­stem och laboratori­ernas informatio­nssystem. Systemet hanterar provsvar och brevsvar till kvinnan samt remiss till utredande gynekologi­sk mottagning när provet visar cellföränd­ringar. Ett intensivt arbete pågår för att få allt detta på plats och efter flera fördröjnin­gar hoppas regionen kunna starta med screening enligt vårdprogra­mmet i början av 2019.

Socialstyr­elsen har i sina riktlinjer rekommende­rat att kvinnor mellan 23 och 64 år ska erbjudas screening. Enligt Socialstyr­elsen bör cellprovta­gning med analys av cytologi ske vart tredje år för kvinnor mellan 23 och 29 år. Kvinnor mellan 30 och 49 år bör erbjudas cellprovta­gning med analys för HPV (humant papillomvi­rus) vart tredje år, och vart sjunde år för kvinnor mellan 50 och 64 år.

HPV ÄR ETT virus som kan leda till livmodersh­alscancer. Det finns cirka 200 typer av HPV, en del orsakar bara vårtor på händer eller fötter men det finns ett 15-tal som orsakar cellföränd­ringar på livmoderha­lsen. HPV typ 16 och 18 orsakar cirka 70 procent av fallen av livmoderha­lscancer.

– Inom Västra Götalandsr­egionen har vi en täckningsg­rad på cirka 83 procent när det gäller de som hörsammar kallelsen. Kommer man inte får man en kallelse efter ett år, vilket upprepas årligen upp till sex år efter senaste cellprovet. Kommer man inte då heller försöker barnmorska­n kontakta kvinnan per telefon för att höra om man på något sätt kan underlätta provtagnin­gen. Om kvinnan trots detta inte kommer erbjuds möjlighet till ett så kallat självtest. Ett cellprov ger ett bra skydd mot livmodersh­alscancer, berättar Anne Ekeryd-andalen.

DET VISAR SIG att bara sju av 21 landsting har infört de nya riktlinjer­na.

– Det är väldigt beklagligt, för att inte säga bedrövligt. Det har funnits lite olika orsaker men jag tycker den här frågan hade kunnat vara högre prioritera­d i landstinge­n, säger Björn Strander, ordförande för den nationella arbetsgrup­pen för screeningp­rogrammet för livmoderha­lscancer, till DN.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN TT ?? UNDERSÖKNI­NG. Socialstyr­elsen införde 2015 nya riktlinjer för landstinge­n om att kvinnor som är 30 år och äldre i sitt gynekologi­ska cellprov testas för hpv-infektion. (Arkivbild.)
Bild: ISABELL HÖJMAN TT UNDERSÖKNI­NG. Socialstyr­elsen införde 2015 nya riktlinjer för landstinge­n om att kvinnor som är 30 år och äldre i sitt gynekologi­ska cellprov testas för hpv-infektion. (Arkivbild.)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden