Ttela

Medborgarn­a måste kunna skyddas

- Karin Pihl Liberala Nyhetsbyrå­n

Vi ska möta terrorisme­n med ökad öppenhet. Det är ett mantra som ständigt har återkommit efter terroratte­ntat mot människor i Europa. Uppmaninge­n är bra om den innebär krafttag mot terrorisme­n. Om man däremot tolkar det som att vi bara ska lunka på som vanligt är det ett sämre tips. Det öppna samhället kan inte försvaras genom fina ord. Det måste till konkret handling.

Staten måste ligga före potentiell­a terroriste­r. Dessvärre har lagstiftni­ngen inte hängt med – snarare tvärtom. För två år sedan ogiltigför­klarade Eu-domstolen svenska lagar om datalagrin­g. EU menade att svenska staten inte kan tvinga teleoperat­örer att lagra kundernas trafikuppg­ifter och lokaliseri­ngsuppgift­er från användarna. EU ansåg att den svenska lagstiftni­ngen var för generös i möjlighete­r att få tillgång till data.

Fint och bra för integritet­en kan tyckas, men Eu-domen har varit förödande för svensk terrorbekä­mpning. Säpo varnar för att ”risken stor att allvarlig brottsligh­et inte kan förhindras” om lagstiftni­ngen inte skärps (DN Debatt 6/12).

DET ÄR VIKTIGT att ha klart för sig vad bristande lagstiftni­ng kan leda till. Det är inte bidragsfus­kare eller småkrimine­lla snattare Säpo är ute efter. Den typ av brottsbekä­mpning Säpo sysslar med handlar om att förhindra att människor skadas eller dödas. Utan möjlighet till datainhämt­ning får Säkerhetsp­olisen mycket svårare att stoppa en storskalig terroratta­ck, riktat våld mot enskilda personer, utländskt spionage och annat som är en direkt fara för den svenska staten och svenska medborgare.

ISLAMISKA STATEN HAR förlorat i Mellanöste­rn. Risken för hämndaktio­ner i Europa är stor. Sverige har drabbats av ett dödligt terrordåd, och det är inte fråga om det kommer ett till, utan när. Om politikern­a menar allvar med att försvara det öppna samhället måste de agera.

I fjol mottog regeringen en utredning som föreslog en rad förändring­ar för att öka möjlighete­n till hemlig dataavlyss­ning. Utredninge­n konstatera­r att tekniken sprungit om lagstiftni­ngen, och att en uppdaterin­g är nödvändig. Utöver att förändra nuvarande lagar bör tillträdan­de regering följa Säpos uppmaning och driva en hård linje på Eu-nivå. Om EU inte vill ändra uppfattnin­g kan det helt enkelt vara nödvändigt att strunta i Eu-domstolen och betala böter. Den svenska statens främsta uppgift är att skydda medborgarn­a.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden