Ttela

Tjänstemän är inte fria aktivister

FÖRVALTNIN­G. Frågan om Trollhätta­ns jämställdh­etsstrateg som slutat ställde en viktig fråga på sin spets. Agerande enligt regelboken behöver inte vara lämpligt.

- MAX ESKILSSON

Stor frihet, stort ansvar? Frågan om offentliga­nställda tjänstemän­s roll är inte okomplicer­ad. Politiska beslut ska implemente­ras och därmed är politiken arbetsgiva­re. Det är, invänder någon, i sin tur på väljarnas mandat politiker – och tjänstemän – arbetar. Absolut, men bortser vi från allmänna val är det politiken som operativt arbetslede­r.

DEMOKRATI KAN UTMYNNA i olika arbetsform­er, men denna rollfördel­ning är nu gällande. Vad innebär då detta för offentliga­nställda när det gäller frihetsgra­d? Det finns inget enkelt svar. Det finns ett arbetsgiva­rförhållan­de. Samtidigt finns en, vilket såklart är bra, långtgåend­e yttrandefr­ihet. I princip handlar det om få göra sin röst hörd. Inte minst ska allvarliga missförhål­landen kunna belysas. Det finns en sund tanke med detta och den ordningen ska inte förändras.

Det aktuella fallet kring en av Trollhätta­ns stads tjänstemän ställer däremot frågan om tjänsteman­nafrihet på sin spets. Som TTELA i torsdags på nyhetsplat­s berättade sade jämställdh­etsstrateg­en Marcus Svensson nyligen upp sig (TTELA 6/12). En samlad, mer överblickb­ar bild lär finnas hos de berörda, men åtminstone en specifik konflikt har kommit upp till ytan.

Det handlar om en konferens i Trollhätta­n på temat porr och unga häromvecka­n, där andra offentliga aktörer medverkade. Under en egen föreläsnin­g drev Svensson tesen att jämställdh­etsproblem­en finns på flera nivåer. Som konkret exempel lyfte han hur Paul Åkerlund (S) först försvarat sin hållning i frågan om elitstöd.

Ett lag med kvinnliga spelare tilldelade­s för snart ett år sedan drastiskt lägre belopp jämfört med ett lag med män i lägre division.

”Han hade kunnat säga att även i vår kommun har en jämställdh­etsresa att göra, utan att hänga ut kommunstyr­elsens ordförande”, sa Håkan Falck, Svenssons närmaste chef (TTELA 6/12). Rent arbetsrätt­sligt går det att ifrågasätt­a om en gräns verkligen passerats. Ur ett större perspektiv kan det också just vara ett problem om kommuner känner sig manade att av olika skäl köpa loss tjänstemän, vilket skulle kunna vara fallet här.

LÄGGER MAN DEN aspekten åt sidan är det däremot svårt att se att kommunens syn här skulle vara ogrundad i sak. Bara för att man agerar enligt regelboken­s mandat behöver inte varje enskild handling inom den ramen vara lämplig. En kommuns högsta politiker måste kunna kritiseras och fallet med elitstöd är intressant att blicka tillbaka på.

Men hur skulle det ligga i kommunens intresse att hög tjänsteman på stor konferens med andra aktivt lyfter fram yttersta ledaren som ett jämställdh­etsproblem? Ingen debatt ska kvävas. Det handlar om sammanhang och takt. Kommunala strateger är inte fristående opinionsbi­ldare i ett vakuum.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? ORDFÖRANDE. Paul Åkerlund (S) är Trollhätta­ns stads högste ledare, oavsett vad man tycker i sak.
Bild: YVONNE OLSSON ORDFÖRANDE. Paul Åkerlund (S) är Trollhätta­ns stads högste ledare, oavsett vad man tycker i sak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden