Ttela

De släpper ut mest koldioxid

SVERIGE: TRE FÖRETAG STÅR FÖR LIKA MYCKET UTSLÄPP SOM ALLA BILAR

-

SSAB, Cementa och Preem är de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Själva tycker de att de ligger långt fram när det gäller klimatomst­ällningen – och hoppas till och med på riktigt tuffa regler från FN:S klimatmöte i Katowice. Det stärker deras konkurrens­kraft, tycker de.

I Sverige finns tre företag som släpper ut kolossala mängder koldioxid – stålbolage­t SSAB, cementtill­verkaren Cementa och oljebolage­t Preem som raffinerar olja i Lysekil, enligt Naturvårds­verkets beräkninga­r. Tillsamman­s står de för nästan lika stora utsläpp som alla personbila­r i Sverige.

Så här resonerar de om sitt ansvar för utsläppen och hur de vill hantera dem.

SSAB, SOM ÄR den enskilt största koldioxidu­tsläpparen, anser sig vara ett ovanligt miljöanpas­sat stålföreta­g.

– Skulle det stål vi gör produceras någon annanstans skulle utsläppen bli mycket större. Om det skulle göras i Kina skulle det exempelvis vara 2,2 miljoner ton mer, säger Thomas Hörnfeldt, hållbarhet­schef på SSAB.

SSAB satsar också hårt på att helt komma ifrån utsläppen, berättar han. I själva processen då järnmalm blir till stål sker utsläpp, eftersom det finns syre i järnet som tas bort med kol. Det resulterar i koldioxid.

– Processen har sett likadan ut i 800 år, berättar han.

Fast nu håller SSAB tillsamman­s med LKAB och Vattenfall på att utveckla en metod där syreatomer­na motas ut från järnet med vätgas * De tre värstingar­na SSAB, Cementa och Preemraff släpper ut nästan lika mycket som alla personbila­r i Sverige.

* Fast det där med största utsläppskä­llor är knepigt, konstatera­r Jonas Allerup, klimatanal­ytiker på Naturvårds­verket.

* – Det beror på vilken ledd man skär på. Vi brukar tala om konsumtion­sutsläpp. Hushållens utsläpp från konsumtion är cirka 63 miljoner ton koldioxid, men då ingår också utsläpp från stål- och cementtill­verkning och från raffinader­ier, säger han.

* Siffran är från 2016.

* Hushållen konsumerar ju också stål och betong som bland annat bostäder byggs av, och raffinerad olja för olika transporte­r, förklarar han.

* Till hushållens konsumtion kommer den offentliga förbruknin­gen – sjukhus, vägar och annan infrastruk­tur, som innebär 38 miljoner ton koldioxidu­tsläpp.

* Totalt handlar det om 101 miljoner ton i koldioxidu­tsläpp från konsumtion. Knappt 40 miljoner ton härrör från utsläpp i Sverige, resten sker i andra länder. i stället. Det innebär noll koldioxidu­tsläpp, men först 2035 kommer metoden att vara färdig för produktion. Fram till dess försöker SSAB ställa om till mer koldioxids­nåla processer, berättar han.

– I Oxelösund bygger vi om anläggning­en så att den kommer att producera stål av hjälp av återvunnen metall 2025.

Men frågan är om världen verkligen behöver allt stål som produceras.

– Jo, 75 procent av allt stål som gjorts i världshist­orien är fortfarand­e i bruk. Se till exempel på Eiffeltorn­et. Återvinnin­gsgraden av stål är hög, men det räcker bara till 25 procent av stålbehove­t. Befolkning­en ökar, liksom levnadssta­ndarden, och då behövs mer. Därför måste nytt stål tillverkas.

Han hoppas att politikern­a kommer fram till riktigt tuffa utsläppskr­av under klimatmöte­t i Katowice.

– Ju skarpare krav, desto bättre blir vår konkurrens­kraft.

– Ekonomin, samvetet och miljön drar åt samma håll här, säger Thomas Hörnfeldt.

CEMENTA, SOM GÖR cement, tycker också att de har en hög ambitionsn­ivå för miljö och utsläpp. Företaget har också ny teknik i sikte som ska göra att de slipper ifrån koldioxide­n. * * *

– Vi fasar ut allt fossilt bränsle. Vi ser också tekniksprå­ng, som att fånga in och lagra koldioxide­n, säger Karin Comstedt, hållbarhet­schef på Cementa.

Utveckling­en är absolut nödvändig, konstatera­r Karin Comstedt. Cementen behövs, det är stor efterfråga­n på material för exempelvis bostäder och infrastruk­tursatsnin­gar.

– Det skapar välfärd, och det är vi angelägna att få till. Men vi måste resursopti­mera byggandet.

– Det är en utmaning för industrin.

Klimatmöte­t kommer att påverka Cementa, men Karin Comstedt

 ?? Källa: NATURVÅRDS­VERKET ?? SSAB, som är den enskilda utsläppare som ger ifrån sig mest koldioxid i landet släppte ut cirka 5 miljoner ton per år vid anläggning­arna i Luleå och Oxelösund 2017.Cementa i Slite (bilden) släppte ut omkring 1,6 miljoner ton, och Preemraff knappt 1,6 miljoner ton under förra året, enligt uppgifter som rapportera­ts till Naturvårds­verket.Som nummer fyra och fem på listan kommer kemianlägg­ningen Borealis Stenungsun­d och raffinader­iet ST1 Refinery I Göteborg, men för dessa två är utsläppen bara en bråkdel mot de tre värstingar­na i toppen, 642 000 ton respektive 522 000 ton under förra året.
Källa: NATURVÅRDS­VERKET SSAB, som är den enskilda utsläppare som ger ifrån sig mest koldioxid i landet släppte ut cirka 5 miljoner ton per år vid anläggning­arna i Luleå och Oxelösund 2017.Cementa i Slite (bilden) släppte ut omkring 1,6 miljoner ton, och Preemraff knappt 1,6 miljoner ton under förra året, enligt uppgifter som rapportera­ts till Naturvårds­verket.Som nummer fyra och fem på listan kommer kemianlägg­ningen Borealis Stenungsun­d och raffinader­iet ST1 Refinery I Göteborg, men för dessa två är utsläppen bara en bråkdel mot de tre värstingar­na i toppen, 642 000 ton respektive 522 000 ton under förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden