Ttela

SD röstar på budgetförs­laget från M+KD

- TT

Sverigedem­okraterna kommer att stödja Moderatern­as och Kristdemok­raternas gemensamma budgetförs­lag.

Brasklappe­n är att SD ännu inte sett slutproduk­ten i utskottet, men den genomgång partiet har gjort av M-motionen gör att de landar i slutsatsen att de kan stödja den.

Rättsväsen­de, försvar, migration och sjukvård är områden SD tittat särskilt noga på. De egna satsningar­na respektive besparinga­rna är större på dessa områden men Mmotionen är ändå bättre än regeringen­s övergångsb­udget, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperso­n Oscar Sjöstedt (SD).

Skattesänk­ningarna som M föreslår ”kan SD leva med ”, enligt Sjöstedt, även om SD helst velat rikta dem mer mot låginkomst­tagare.

Enligt partiledar­en Jimmie Åkesson är det problemati­skt att M vill spara två miljarder på äldreomsor­gen och försämra arbetslösh­etsförsäkr­ingen.

– Det besked vi har fått i dag är att man plockat bort detta och inte tänker lägga något skarpt förslag om arbetslösh­etsförsäkr­ingen, det hade varit fel politik, säger Åkesson.

– Det är problemati­skt att KD driver fram en större ram för biståndet än vad M och vi vill ha. Men vi får leva med att det inte är vi som bestämmer, säger han.

Helt säker på att den går igenom i riksdagen är han inte.

– Det som kan stoppa den konservati­va budgeten är om de vänsterlib­erala går samman och röstar för övergångsb­udgeten, säger Jimmie Åkesson.

Flygskatte­n tas bort nästa sommar om budgetförs­laget från M och KD får stöd i riksdagens budgetvote­ring nästa vecka, erfar TT. Det fanns också med i M:s egen motion. Däremot behålls biståndet på 1 procent av BNI. – Vi gör det här för att Sverige har problem som inte kan vänta. Vi behöver stärka polisen, korta vårdköerna och göra det mer lönsamt att arbeta. Vi lovade våra väljare det och nu lägger vi fram förslagen, säger Elisabeth Svantesson, moderat ordförande i utskottet.

De stora posterna i M+kd-förslaget är sänkningar av inkomstska­tt och för pensionäre­r på omkring 20 miljarder kronor.

Ett motdrag som skulle kunna stoppa M+kd-förslaget är om C och L bestämmer sig för att rösta på övergångsr­egeringens budget, som del i förhandlin­garna med S och MP om en ny regering. Hittills har de sagt att de ska rösta på sina egna motioner först och sedan avstå i slutvoteri­ngen. Håller de fast vid det blir reservatio­nen från M och KD rikets budget för 2019.

 ??  ?? Jimmy Åkesson (SD)
Jimmy Åkesson (SD)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden