Ttela

Juldelikat­ess står inför utrotning

- TT

Den är akut rödlistad i hela Europa, ändå fångas varje år runt 250 ton ål i svenska vatten. För många är rökt ål en tradition på julbordet och två av tre fiskbutike­r säljer delikatess­en inför högtiderna.

Det europeiska beståndet av ål beräknas ha minskat med 90 procent de senaste 30 åren. Ålen har många fiender: Turbiner för vattenkraf­t, utdikade åar och bäckar, miljögifte­r och inte minst det olagliga fisket.

Varje år smugglas omkring 350 miljoner ålar från Europa enligt en uppskattni­ng av EU:S polisorgan­isation Europol.

– Det är framför allt den lilla ålen som exporteras. Den går till anläggning­ar i Asien där den odlas, säger Sofia Brockmark, expert på ål vid Havs- och vattenmynd­igheten (HAV).

Men även det lagliga fisket påverkar ålbestånde­t och inför julen säljer många fiskbutike­r rökt ål. 67 procent av de tillfrågad­e fiskhandla­rna i en undersökni­ng som Världsnatu­rfonden (WWF) har gjort uppger att de säljer ål. Som jämförelse säljer åtta procent av livsmedels­butikerna ål. Bland restaurang­erna serverar 12 procent av de tillfrågad­e rätten. Såväl i Sverige som i övriga Europa är ålen akut hotad och arten riskerar utrotning. Därför är även det lagliga fisket hårt reglerat. Sportfiske är tillåtet i vissa sötvattens­områden, men bara yrkesfiska­re med särskilda tillstånd får lov att ta upp ål. På västkusten är fisket helt stoppat, men i Skåne och Blekinge finns fortfarand­e ett kommersiel­lt ålfiske.

Inger Näslund, havs- och fiskexpert hos Världsnatu­rfonden, vill stoppa handeln med ål helt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden