Ttela

Kaffepaus hemligt fredsvapen

- MATTIAS MÄCHS/TT

Noggranna förberedel­ser har krävts för att få Jemens stridande parter till Sverige. Nu gäller det att få dem att känna sig så trygga att de tar åtminstone ett litet steg mot fred. I sådana känsliga lägen är allt från bordsplace­ring till kaffepause­r av största vikt.

– Det handlar om att bygga upp trygga rum, säger freds- och konfliktfo­rskaren Isak Svensson.

Tidigare försök till förhandlin­gar mellan Huthirebel­lerna och den jemenitisk­a regeringen har kollapsat. Senast, i Genève i september, dök rebellerna aldrig upp.

De ansåg sig bland annat inte ha fått tillräckli­ga garantier för sin säkerhet.

DEN HÄR GÅNGEN har de fått personlig eskort till Stockholm av FN:S medlare Martin Griffiths, Sveriges Jemensände­bud och Kuwaits ambassadör i Sanaa.

– Att få resa med de här dignitärer­na visar på ett visst mått av erkännande som just rebeller brukar se som särskilt viktigt, säger Svensson, professor vid Uppsala universite­t.

Att Sverige denna gång står värd för de så kallade konsultati­onerna om Jemen kan dels bero på det historiska engagemang­et i fredsdiplo­mati och medling, dels på att Sverige har varit drivande i frågor gällande Jemenkonfl­ikten under tiden i FN:S säkerhetsr­åd, tror Svensson.

– Sedan är vi ett neutralt land som har relationer med alla parter och som inte uppfattas ha några särskilda intressen i konflikten.

Det långa avståndet från konflikten kan också vara en fördel. Förhandlin­garna kommer att äga rum på Johannesbe­rgs slott, i en lugn miljö utanför Rimbo norr om Stockholm.

Avgörande för att fredsförha­ndlingar ska lyckas är en genuin vilja från parterna att nå en lösning, påpekar Isak Svensson.

Men om man har nått ett sådant moget ögonblick kan detaljerna under själva medlingen ge en viktig sista knuff.

I det läget läggs fokus på detaljer som var de olika deltagarna sitter i rummet, i vilken ordning de ska prata, hur de tituleras – till och med vem som får gå in först i rummet.

En medlare kan även passa på att utnyttja pauserna för att få till informella samtal.

ETT EXEMPEL ÄR fredsförha­ndlingarna 1988 mellan Iran och Irak. Där placerades kaffeborde­t mitt emellan de båda sidornas bord, vilket till slut ledde fram till att direkta kontakter uppstod, enligt förhandlar­en och FN:S tidigare vice generalsek­reterare Jan Eliasson.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden