Ttela

Jemenfreds­mäklare försiktigt optimistis­ka

- MATTIAS MÄCHS/TT TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Ett första steg har tagits på en lång och svår resa mot fredssamta­l om Jemen. Att de stridande parterna har samlats i Sverige beskrivs i positiva ordalag. – Vi ser fram emot att skapa fred, säger rebellrepr­esentanten Abdulmalik al-hajry.

Det låg spänd förväntan i luften när regeringss­idans delegation klev in i konferenss­alen på Johannesbe­rgs slott i Uppland.

Några minuter senare tågade rebellerna­s representa­nter in och bänkade sig mitt emot.

Efter att ha synat varandra under tystnad, inför ett stort pressuppbå­d, tog några av delegatern­a initiativ till att hälsa mot den andra sidan med diskreta gester.

– Nu är det upp till er, de jemenitisk­a parterna. Ni har makten över er framtid, sade Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström (S).

IN I DET SISTA var det oklart om parterna skulle dyka upp. Senast, i Genève i september, fick regeringss­idan vänta förgäves på Huthirebel­lerna som drog sig ur i sista stund, då de ansåg att deras villkor inte mötts. Alla tidigare förhandlin­gsinitiati­v har brutit samman. Så att parterna överhuvudt­aget möts, omgivna av frostiga svenska åkrar, får ses som en delseger för Fnsändebud­et Martin Griffiths. Läget är kritiskt, men Jemenkonfl­ikten kan få ett slut om viljan finns, betonade han.

– Jag vill inte vara överoptimi­stisk, men tänker vara överambiti­ös.

Medlaren lyfte fram en överenskom­melse om fångutbyte, som redan nåtts, som ett steg i rätt riktning.

SAMTIDIGT STÅR DET klart att parterna fortfarand­e står mycket långt ifrån varandra. Inför mötet har regeringss­idan krävt att Huthirebel­lerna drar sig tillbaka från hamnstaden al-hudaydah och lämnar över området till den ”legitima regeringen”. Rebellerna har å sin sida hotat med att stänga flygplatse­n i Sanaa även för Fn-flyg, om man inte kommer överens om att öppna den för befolkning­en.

Förutom flygplatse­n kommer man under mötet även att diskutera hur den svåra ekonomiska situatione­n för jemenitern­a kan förbättras och våldet trappas ned.

– Att hitta en politisk lösning blir inte lätt. Det här är personer som inte har pratat med varandra på 2,5 år. Men jag tror att vi kan komma överens vid bordet om att åtminstone prata politik, att se till så att sådant som fångutväxl­ingen blir av. Och sedan komma överens om när man ska träffas på nytt, sade Griffiths.

Sedan en saudiskled­d militärall­ians gav sig in i konflikten 2015 har den allt mer tagit formen av ett krig genom ombud. Men varken aktörerna som stödjer regeringss­idan med flyganfall, eller Iran som anses backa rebellerna, finns med under samtalen. Griffiths ser inte deras frånvaro som ett större problem.

– Jemenitern­a bestämmer själva över sin framtid, sade han. * Jemen, på Arabiska halvöns spets, är till ytan något större än Sverige. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990. Landet har en uppskattad befolkning­smängd på drygt 23 miljoner invånare.

* Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöste­rn där de flesta invånarna bor på landsbygde­n och försörjer sig på jordbruk eller boskapsskö­tsel. Olja och i viss mån naturgas är viktiga inkomstkäl­lor. Både produktion­en av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

* Sedan konflikten mellan de Iranstödda Huthirebel­lerna och regeringss­idan, som har stöd av en saudiskled­d allians, intensifie­rades 2015 har situatione­n för civilbefol­kningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof. Källa: Landguiden med flera

Bland parternas delegation­er finns bara en kvinna, på regeringss­idan. Men både Wallström och Griffiths lyfte fram att de har tagit hjälp av en rådgivande grupp kvinnor, som också finns med i Sverige.

– Vi har 30 procent kvinnor bland våra rådgivare. Men självklart skulle vi vilja se fler, sade Griffiths.

SAMTALEN I SVERIGE kommer troligtvis att pågå till omkring den 13 december. Till en början väntas delegation­erna sitta i olika rum – med Fn-diplomater gående emellan dem. Det var 2014 som Huthirebel­lerna, som vill ha ökat inflytande över hur Jemen styrs, tog kontroll över Sanaa. Striderna har slagit hårt mot den fattiga befolkning­en och miljontals människor lider av akut hungersnöd. Aktuella siffror över konflikten­s offer saknas, men i augusti 2016 uppgav FN att minst 10 000 människor har dödats.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? SVÅR UPPGIFT. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) och FN:S särskilde sändebud Martin Griffiths.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT SVÅR UPPGIFT. Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) och FN:S särskilde sändebud Martin Griffiths.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden