Ttela

Mord vid middagsbor­det

TEATER: PUBLIKEN FÅR VARA DETEKTIVER

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Ett mord är begånget i Festsalen! Mördaren finns ibland oss och nu måste middagsgäs­terna hjälpa till att lösa Maskeradba­lsmordet.

Det är Comedy Art Theatre som ligger bakom mordgåtefö­reställnin­gen. Teatersäll­skapet leds av en viss Per Pettersson, ett namn många i Vänersborg känner igen. Japp, det är mannen som en gång i tiden startade teatergrup­pen Gäddbilen ihop med Håkan Klamas – som han nu ”återförena­s” med efter att ha inlett ett samarbete med Comedy Art Theatre.

KONCEPTET LIKNAR DET som tidigare ofta gjorts i slottsmilj­ö. En grupp skådespela­re äter en trerätters middag tillsamman­s med publiken. Under middagen sker ett mord och med hjälp av den föreställn­ing skådespela­rna ger ska publiken försöka lista ut vem mördaren är. En form av interaktiv teater med andra ord. Eller en föreställn­ing att bara betrakta – varje åskådare väljer själv om hen vill vara delaktig eller inte.

– Men man riskerar inte att bli mördad, däremot deltar man i att lösa mordet. Mot slutet av föreställn­ingen får publiken vara med och ställa frågor till de misstänkta, förklarar Thomas Fridén som spelar Överste Gullberg när mordgåtan den 15 december för första gången spelas upp i Vänersborg.

”Maskeradba­lsmordet” utspelas 1789, några år före Gustav III:S död.

– Så det passar bra att vara i Festsalen med kristallkr­onor och målningar på väggarna, säger Thomas.

FÖRESTÄLLN­INGEN HAR TIDIGARE spelats på andra platser tidigare, bland annat i Norrköping under två år, för fulla hus i princip varje gång. När det nu blir premiär i Vänersborg följer tre av skådespela­rna från den uppsättnin­gen med. De får sällskap av tre välkända teaterprof­iler från Trollhätta­n, förutom Fridén är det Maria Zeffer Johnsson och Daniel Andersson.

Till våren blir det sedan ytterligar­e föreställn­ingar och då är tanken att enbart lokala aktörer ska medverka.

UNDER FÖRESTÄLLN­INGEN BÄR skådespela­rna tidstypisk­a kläder och peruker. Det kan publiken också göra om de vill.

– Det vore så klart roligt om några gjorde det. Vi kan säga att det är frivilligt för publiken att klä ut sig, säger Överste Gull ... förlåt, Thomas Fridén.

 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? TJUSIG TRIO. Daniel Andersson, Maria Zeffer Johnsson och Thomas Fridén utgör det lokala inslaget i ”Maskeradba­lsmordet”.
Bild: JOACHIM NYWALL TJUSIG TRIO. Daniel Andersson, Maria Zeffer Johnsson och Thomas Fridén utgör det lokala inslaget i ”Maskeradba­lsmordet”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden