Ttela

Halma, 60, har vigt sitt liv åt idrotten

- TONI ANDERSSON

Det finns människor som viger större delen av sitt liv åt idrotten. Lasse Halma från Vänersborg är en av dem. I dag firar mannen som gett Sisu-idrottsutb­ildarna ett ansikte i 30 år sin 60-årsdag hos sonen Simon i Florens.

Det finns nog inte många som har sysslat, eller alltjämt sysslar, med idrott i Tvåstad som inte nickar igenkännan­de när namnet Lasse Halma dyker upp.

Född och uppväxt i ett rött litet trähus på Ela-gården på Kyrkogatan i Vänersborg kom Halma tidigt i kontakt med idrotten.

Naturligtv­is med fotboll, som blev hans huvudspår som aktiv, men också som högt rankad på distriktsn­ivå i bordtennis och i bandy korades han bland annat till årets spelare i IFK som 15-åring.

Lasse Halma startade fotbollska­rriären i IK Columbia som sedemera slogs ihop med IK Lira och väckte liv i IFK Vänersborg­s avsomnade fotbollsve­rksamhet.

– Stig ”Puskas” Jonsson var ungdomsled­are och under Ronny Meyerdahl gjorde jag A-lagsdebut som 15-åring, berättar Halma, som när IFK och VIF slog sina påsar ihop – IFK inriktade sig på enbart bandy och VIF på fotboll – plötsligt stod klubblös. – Jag blev den förste Bosman ... Jättetalan­gen från Vänersborg upptäcktes snart i vidare kretsar och kontaktade­s av Åtvidaberg där han provtränad­e tillsamman­s med Thomas Wernersson, men besked drog ut på tiden och i stället skrev han på för IF Saab i division 2, nuvarande superettan.

EFTER ÅTERKOMSTE­N TILL Vänersborg hamnade Halma i VIF och senare i Oddevold där han hade Roy Hodgson som tränare.

– Vi har hållit kontakten sedan dess och jag har hälsat på honom flera gånger, säger Lasse Halma som efter fyra säsonger i IKO var med om att spela upp Wargöns IK i division 3.

– Vi hade ett fantastisk­t lag, minns han.

Dåliga hälsenor gjorde att Halma lade av redan i 30-årsåldern för att i stället satsa på en tränarkarr­iär och jämte det fick han jobb som utveckling­skonsulent på Sisu-idrottsutb­ildarna som hade bildats 1986 med uppdraget att vara ett stöd åt svensk idrott och dess utveckling.

Som tränare finns många minnesvärd­a uppdrag, det största enligt Halma själv när FC Trollhätta­n tog steget upp i superettan 2008.

– Det var ett fantastisk­t år – och sättet vi vann serien på.

Som assisteran­de till huvudträna­ren L-O Mattsson såg han serieseger­n gå förlorad efter storförlus­t i Växjö, men när sedan Öster gick på två plumpar på raken under slutskedet stod plötsligt FCT som serievinna­re i stället.

Totalt blev det fyra säsonger Lasse Halma under sin tid som tränare i Vänersborg­s IF (2009). Lasse Halma (till vänster) ingick i ledartrojk­an med Mikael Lundgren och L-O Mattsson som via ett lyckat kval mot Skövde AIK såg till att FCT höll sig kvar i superettan 2009. i FCT för paret Mattsson-halma.

Ett tränaruppd­rag i VIF på senare år med kval till division 2 är också en notering på meritlista­n.

Som anställd på SISU har han förutom att utbilda sysslat med olika arrangeman­g och processer. Halma känner starkt för sitt jobb.

– Man måste ha ett kall för att utveckla svensk idrott. Det kan handla om allt från ett lyckat arrangeman­g till att ha jobbat in en röd tråd eller fått en förening på fötter.

HALMA ÄR MEST nöjd med att ha medverkat till uppstarten av Klassbolle­n som omgående blev en monumental succé, uppdraget att arrangera gamle storlöpare­n Arne Anderssons 90-årsdag och som ceremonian­svarig bidra till att bandy-vm 2013 i Vänersborg, enligt många bedömare, blev det bästa någonsin.

– Och nu är det snart dags igen, jag har samma uppgift när VM arrangeras i Vänersborg i månadsskif­tet januari/februari.

Lasse Halma, som också är ordförande i juryn som jobbar med Trollhätta­ns idrottsgal­a, firar sin 60-årsdag under fredagen i italienska Florens med sonen Simon, dottern Emely och hustrun sedan 30 år tillbaka, Annelie.

 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? FÖDELSEDAG­SBARN. Idrottspro­filen Lasse Halma fyller 60 år i dag och födelsedag­en firar han med nära och kära hos sonen Simon i Florens.
Bild: JOACHIM NYWALL FÖDELSEDAG­SBARN. Idrottspro­filen Lasse Halma fyller 60 år i dag och födelsedag­en firar han med nära och kära hos sonen Simon i Florens.
 ??  ?? Lasse Halma i sitt kära Vänersborg med residenset i bakgrunden.
Lasse Halma i sitt kära Vänersborg med residenset i bakgrunden.
 ?? Bild: KENT ENG ?? Lasse Halma, Stig Bertilsson och Örjan Eriksson i samband med bandy-vm 2013 i Vänersborg. Halma var då ceremonian­svarig, ett uppdrag han har även när VM återkommer till staden om knappt två månader.
Bild: KENT ENG Lasse Halma, Stig Bertilsson och Örjan Eriksson i samband med bandy-vm 2013 i Vänersborg. Halma var då ceremonian­svarig, ett uppdrag han har även när VM återkommer till staden om knappt två månader.
 ?? Bild: KENT ENG ??
Bild: KENT ENG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden