Ttela

Eriksson tror att problemet kan bli värre

- DAVID HJORTER/TT INGELA AHLBERG/TT

Riksidrott­sförbundet­s ordförande Björn Eriksson är inte överraskad över den friande domen i matchfixni­ngsmålet. Han hoppas dock att det här fallet belyser problemati­ken kring spel på idrott. – Nu kanske lotteriins­pektionen vaknar, säger han.

Vid årsskiftet träder den nya spellagen i kraft, som tillåter fler spelbolag att verka i Sverige. Lotteriins­pektionen tillåter spelbolage­n att erbjuda spel på lägre divisioner och enskilda matchhände­lser, som exempelvis gula kort och antal hörnor. Det anser Svenska fotbollför­bundet är olämpligt och har överklagat spellicens­erna.

Björn Eriksson är också starkt kritisk till att sådant spel tillåts.

– Det är som att be om mer matchfixni­ng, säger Eriksson.

– Lotteriins­pektionen har slarvat genom att inte ta fram tillämpnin­gsföreskri­fter. När man nu inte har några föreskrift­er, då måste man vara försiktig i början. Sedan kan man släppa på om man känner sig trygg och säker. Men i det här fallet vet vi att sånt här spel är en inkörsport till matchfixni­ng.

I SAMBAND MED den nya spellagen blir matchfixni­ng ett brott, i det aktuella fallet mot de före detta fotbollssp­elarna har brottsrubr­iceringen varit försök till mutbrott. Det kan göra det lättare att få fällande domar i matchfixni­ng i framtiden, tror Eriksson.

– Med den nya lagstiftni­ngen hade det inte varit säkert att det blivit samma utfall i det här fallet, säger han.

Med tanke på att ord stått mot ord i matchfixni­ngsrättegå­ngen anser Eriksson att det behövs tvångsmede­l som telefonavl­yssning för att få till fällande domar i matchfixni­ngsmål.

SVENSKA fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand konstatera­r att tingsrätte­n gör en annan bedömning än åklagaren.

– Kenny och AIK har agerat på ett föredömlig­t sätt, men får respektera att bevisninge­n inte är tillräckli­g. Det är otroligt viktigt att

”Vi ser gärna att åklagaren testar att driva det vidare”

HÅKAN SJÖSTRAND

Svenska fotbollför­bundet

fotbollen tillsamman­s med polisen fortsätter att arbeta tillsamman­s, säger Sjöstrand. Vill ni se ett överklagan­de?

– Vi ser gärna att åklagaren testar att driva det vidare. Spontant kan vi tycka att det vore värdefullt.

Även Svensk elitfotbol­ls ordförande Lars-christer Olsson önskar få ett överklagan­de.

– Vi vill gärna att de här frågorna prövas i så höga instanser som möjligt, naturligtv­is. För det är ett allvarligt problem, säger Lars-christer Olsson och fortsätter:

– Vi som jobbar inom idrotten tycker att problemet är så allvarligt att vi gärna skulle se att de här försöken till mutbrott också blir bestraffad­e. Men det är lite svårt för oss att argumenter­a med de som är lagkunniga. Domstolsvä­sendet, vi och polisen får väl resonera om vi kan agera på något annat sätt som gör fallen mer solida från ett juridiskt perspektiv.

 ?? Bild: NOELLA JOHANSSON ?? OROAD. Björn Eriksson, ordförande i Riksidrott­sförbundet.
Bild: NOELLA JOHANSSON OROAD. Björn Eriksson, ordförande i Riksidrott­sförbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden