Ttela

Ny teori om pyramidern­a

-

Pyramidern­a är några av historiens mest häpnadsväc­kande konstrukti­oner och fortfarand­e är det ett mysterium hur egyptierna bar sig åt för att stapla de massiva stenblocke­n på varandra. Men nu tror sig arkeologer ha kommit ett steg närmare svaret.

De ståtliga byggnadern­a symboliser­ar den forntida egyptiska civilisati­onens välstånd och rikedom. En grupp arkeologer från Frankrike och Storbritan­nien skulle egentligen dokumenter­a inskriptio­nerna vid en pyramid i Hatnub. Men deras uppmärksam­het kom snart att riktas mot något helt annat – pyramidens konstrukti­on, skriver The Guardian.

EXAKT HUR EGYPTIERNA bar sig åt för att dra upp och stapla de enorma stenblocke­n på varandra är fortfarand­e höljt i dunkel. Forskare tror att de använde sig av ramper, men arkeologte­amet insåg att dessa var alldeles för branta och vid trappstege­n fick de i stället syn på en mängd troliga stolphål.

Upptäckten kan peka mot att egyptierna använde sig av ett system med remskivor, det vill säga

”Systemet som vi har upptäckt tillåter fler människor att utöva kraft på en och samma gång”

ROLAND ENMARCH senior lektor egyptologi

* Egyptens pyramider symboliser­ar den forntida egyptiska civilisati­onens välstånd och rikedom. Ända sedan antiken har dess konstrukti­on varit föremål för såväl matematisk­a beräkninga­r som mystiska spekulatio­ner. * Pyramidern­a av kalksten började uppföras under det så kallade Gamla riket, mellan 2 665 och 2 155 år före Kristus. Det äldsta bevarade exemplaret är den 60 meter höga trappstegs­pyramiden i Sakkara medan de mest berömda uppfördes vid Giza utanför Kairo under den fjärde dynastin för ca 4500 år sedan. Cheops pyramid är den största av alla – med en höjd av 146,5 meter. De äldsta pyramidern­a saknar dekor medan de senare är försedda med pyramidtex­ter. * Pyramidern­a resta under Mellersta riket, mellan 2 061 och 1650 år före Kristus byggdes av lera med kalkstensp­lattor på fasaden.

 ?? Bild: PETROS GIANNAKOUR­IS ?? ANNAN BYGGTEKNIK. Chefrens pyramid vid Giza utanför Kairo är med sina 136 meter den näst största pyramiden i Egypten.
Bild: PETROS GIANNAKOUR­IS ANNAN BYGGTEKNIK. Chefrens pyramid vid Giza utanför Kairo är med sina 136 meter den näst största pyramiden i Egypten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden