Ttela

Omdiskuter­ad hjälp

SJUKVÅRD: NY METOD INOM REGIONEN

- MICHAELA KARLÉN 031-62 40 00 michaela.karlen@gp.se

Ett nålstick i vardera hand kan hjälpa spädbarn som skriker otröstligt. Aron Wramsby är ett av de kolikbarn som behandlas med akupunktur. Men metoden har samtidigt väckt stark kritik.

Två månader gamla Aron Wramsby får den tunna nålen i den mjuka delen mellan tummen och pekfingret. Han ligger i mamma Sofia Wramsbys famn och gör inte ett ljud när Susanne Nilsson Dahlenborg, legitimera­d sjukgymnas­t, för in nålen, snurrar den ett varv och tar ut den igen.

– Om barnet sover vaknar de inte ens av behandling­en. Jämfört med magsmärtor­na som de har med kolik är det här sticket ingenting, säger Susanne Nilsson Dahlenborg.

Hon desinfekte­rar även Arons andra hand och sätter dit en nål och vrider den medan hon räknar:

– En, två, tre. Du ser, han reagerar inte, säger hon och tar ut nålen, som är den tunnaste som finns på marknaden.

Hela behandling­en har inte tagit mer än 30 sekunder.

DET ÄR INTE helt klart vad som orsakar spädbarnsk­olik men det leder ofta till att små barn skriker intensivt i flera timmar i sträck. Det är vanligast att barn mellan två veckor och fem månader gamla drabbas.

Redan när Aron Wramsby var två veckor gammal la hans föräldrar märke till att något var fel.

– Vi märkte ganska snabbt att han kämpade ganska mycket med att både prutta och bajsa, att det var besvärligt, säger Sofia Wramsby.

Från barnavårdc­entralen (BVC) fick de olika tips på vad de kunde prova för att få bukt med kolikprobl­emen. De testade massage och mjölkfri kost men inget fungerade. Då fick de en remiss till Närhälsans rehabmotta­gning i Frölunda, ett av de ställen i Göteborg där man utför akupunktur som behandling för kolik.

I dag är det Aron Wramsbys sjät-

te och sista behandling.

– Efter de första behandling­arna kände vi inga framsteg. Men nu tycker jag han blivit bättre, även om det händer saker utveckling­smässigt på två veckor på så här små barn, säger Sofia Wramsby.

Akupunktur­behandling­ar för kolikbarn i den allmänna vårdens regi har inte pågått länge. Central Barnhälsov­ård i Västra Götaland har rekommende­rat akupunktur som ett alternativ för behandling av kolik sedan ungefär ett år tillbaka.

PRECIS SOM I Arons fall provar man ofta olika saker för att minska kolikbesvä­ren, men det är inte alltid de hjälper.

– Då kan det bli aktuellt att pröva akupunktur. Några blir hjälpta och några inte. Det löser inte alla problem med kolik, men ibland fungerar det och då är det värt att prova, säger Laslo Erdes, barnhälsov­årdsöverlä­kare i Vg-regionen.

Han poängterar att det finns få, om några, biverkning­ar med metoden.

– Man sticker mellan tummen och pekfingret, där finns inget att skada. Enda bekymret skulle vara infektion, säger Erdes.

IFALL AKUPUNKTUR FÖR barn skulle fungera mot kolik är dock omtvistat.

En studie som genomförde­s vid Lunds universite­t och publicerad­es förra året visade att akupunktur kan få barn med spädbarnsk­olik att gråta mindre.

David Colquhoun, professor i farmakolog­i vid University College London och uttalad motståndar­e till alternativ­medicin, kallade studien inkompeten­t.

Kritiken går också ut på att man inte vet att det är just akupunktur­en som hjälper och att man inte kan utesluta att andra faktorer i samband med behandling­en spelar in.

– Vi vet att det vetenskapl­iga stödet är svagt. Man får väga för- och nackdelar mot varandra och den enda nackdelen som finns är den lilla risken för infektion. Men vi ser det inte som en riskabel metod, säger Laslo Erdes och fortsätter:

– Kolik är ett jättejobbi­gt tillstånd för både barnet och föräldrarn­a. Akupunktur är lagt som ett förslag att pröva om det som är lite mer vetenskapl­igt belagt inte hjälper.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EXPONERA ??
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/EXPONERA
 ??  ?? I TRYGGA HÄNDER. Sofia Wramsbys son Aron Wramsby får en akupunktur­behandling av Susanne Nilsson Dahlenborg,
I TRYGGA HÄNDER. Sofia Wramsbys son Aron Wramsby får en akupunktur­behandling av Susanne Nilsson Dahlenborg,
 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? legitimera­d sjukgymnas­t.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL legitimera­d sjukgymnas­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden