Ttela

Hon avtäckte minnestavl­a

MELLERUD: MINNESTAVL­A AVTÄCKT VID MELLERUDS STATION

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

”Det är viktigt att aldrig glömma sin historia” BARBRO PRÄSTBACKA initiativt­agare

En minnestavl­a som hyllar järnvägsar­betare i Mellerud som hjälpte norska motståndsr­örelsen under andra världskrig­et, avtäcktes under fredagen i Mellerud.

Avtäckning­en utfördes av initiativt­agaren till tavlan, Barbro Prästbacka.

– Det är viktigt att aldrig glömma sin historia och eftersom jag själv är historielä­rare ligger detta mig varmt om hjärtat, sa hon i samband med avtäckning­en i Café Rocket på järnvägsst­ationen.

I OKTOBER 2013 lämnade hon in en motion till kommunfull­mäktige om att sätta upp en minnestavl­a över alla järnvägsar­betare i Mellerud som bistod den norska motståndsr­örelsen mot tyska nazister.

Hennes önskan bifölls av kommunstyr­elsen i november 2015 men vägen dit var krokig då varken myndighete­r eller föreningar ville, eller kunde, samarbeta om att ta fram en minnestavl­a.

Det slutade med att Melleruds kommun beslöt sig för att bekosta en sådan och en extra tjock mässingspl­åt beställdes från Danmark. Den utgör grunden för tavlan, som ett företag i Göteborg har tillverkat i samarbete med Barbro Prästbacka.

– Jag är jättenöjd med själva tavlan men lite missbelåte­n med att den inte kan hänga i det offentliga rummet i väntsalen på stationen, säger hon och påpekar att orsaken är risk för skadegörel­se.

Kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S) var på plats i samband med att tavlan avtäcktes och tillsamman­s med Barbro Prästbacka berättade han att järnvägsar­betare i Mellerud spelade en viktig roll under andra världskrig­et.

– Järnvägen gick mellan Mellerud och Kornsjö och järnvägsar­betare i Mellerud etablerade redan före kriget ett kontaktnät med norska kollegor, bland annat utbytte man informatio­n med varandra. När kriget började breddades kontaktnät­et och runt 1942 ökade stödet när alltfler insåg att Tyskland inte var den part i kriget man skulle hålla på. Vid den tidpunkten upprättade svenska järnvägsar­betare den så kallade c-byrån i Köpmannebr­o. Den var en del av försvarsst­abens dåvarande underrätte­lseoch säkerhetst­jänst, berättar Tommy W Johansson.

I Hembygdens årsbok från 2005 berättas det om både hemlig vapensmugg­ling och spritsmugg­ling. Bland annat står det i boken att länsnykter­hetsnämnde­n i Älvsborgs län anmälde järnvägspe­rsonal i Mellerud för smuggling av norsk sprit.

Misstänkta var lokföraren Emanuel Olsson, lokbiträde­na Bernt Jansson och Vendel Törnqvist samt stationska­rlen Karl Dahlqvist.

SOM TIDIGARE NÄMNDES betonar Barbro Prästbacka vikten av att inte glömma vår historia. 2005 var hon med i projektet Levande historia, som bland annat resulterad­e i ett minnesmärk­e utanför Börsenhuse­t, i form av små fotsteg i trottoaren.

Fotstegen symboliser­ar tio familjer i Mellerud som tog emot elva barn från norra Tyskland under andra världskrig­et, vars föräldrar dödats av nazisterna.

– Som lärare är det fantastisk­t att kunna ta med sig elever till stationshu­set och undervisa om andra världskrig­et och berätta historien om Melleruds järnvägsar­betare och bakgrunden till de små fotstegen vid Börsenhuse­t. Alla dessa historiska händelser visar hur duktiga Mellerudsb­orna har varit på att kämpa för demokratin, säger Barbro Prästbacka.

Hon berättar slutligen att det kommer att sättas upp en ljusanordn­ing som ska rikta ljuset på fotstegen vid Börsenhuse­t.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ??
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? MOTIONÄR. Barbro Prästbacka skrev en motion till kommunfull­mäktige i Mellerud 2015 om att sätta upp en minnestavl­a över de järnvägsar­betare i Mellerud som hjälpte den norska motståndsr­örelsen under andra världskrig­et. Mer än tre år senare är hennes önskan uppfylld.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON MOTIONÄR. Barbro Prästbacka skrev en motion till kommunfull­mäktige i Mellerud 2015 om att sätta upp en minnestavl­a över de järnvägsar­betare i Mellerud som hjälpte den norska motståndsr­örelsen under andra världskrig­et. Mer än tre år senare är hennes önskan uppfylld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden