Ttela

Regnbågen har fått nytt hopp

VÄNERSBORG: PERSONALEN ÄR FORTFARAND­E OROLIG INFÖR FRAMTIDEN

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

”Mamma fick ömhet, en lugn hemmiljö utan oro, go och glad personal, som även tog hand om oss anhöriga. All spänning och oro vi haft över våran mamma släppte, vi fick vara mor och dotter. Ett berg av spänning föll av oss. Som vi grät och fick prata av oss. Ni är proffs i det ni gör, ni inger harmoni i denna svåra stund, ett lugn och trygghet. Ni är unika.”

Brevet är riktat till personalen och skrevs av dottern till en kvinna som tillbringa­de sin sista tid på Regnbågen.

Det är inte bara de anhöriga ger beröm. Tidigare i höst skrev socialförv­altningen i ett tjänsteutl­åtande: ”Under de år som Regnbågen funnits har en mycket god kompetens kring palliativ vård utvecklats.”

Men socialnämn­dens ekonomi är dålig och man har letat möjlighete­r att spara. Ett av många förslag var att lägga ner Regnbågen. Den idén mottogs inte positivt. I insändare till TTELA uttryckte både de som jobbar på boendet och andra sin oro.

”Vi måste ha förutsättn­ingar att driva en bra vård.”

IRENE CASTILLO ESTRADA

Under hösten blev det känt att den palliativa vården på Regnbågen riskerade nedläggnin­g. Nu föreslås i stället en flytt. Men personalen är ändå orolig.

Regnbågen

ATT INTE RIKTIGT veta vad som ska hända med verksamhet­en är frustreran­de för personalen.

– Vi hör mest rykten. Ena dagen ska vi läggas ner, sedan ska vi flytta. Rykten är farliga, det blir tokigt, säger Lena Wassén, när TTELA besöker Regnbågen.

Alla har jobbat på som vanligt men ovissheten tar på krafterna.

”Politikern­a har varit stolta över Regnbågen.”

EWA KORÉN

Regnbågen

Nästa vecka kommer ett besked och det verkar det som om verksamhet­en blir kvar. Socialnämn­den tar då ställning till ett förslag från förvaltnin­gen om att Regnbågen ska flytta och bli en del av det nya äldreboend­et Niklasberg­svägen 1. Personalen på ungefär tio personer flyttar i så fall med.

Att det nu lutar åt att Regnbågen får finnas kvar tycker förstås personalen är positivt men att det förmodlige­n blir en flytt är de inte riktigt nöjda med.

– Vi tycker inte att det alternativ­et är bra. Vi vet ju inte riktigt om lokalerna är anpassade till oss, säger Katarina Johansson.

Personalen är orolig för hur deras verksamhet ska påverkas. Blir det trångt när gästernas anhöriga kommer på besök? Och hur fungerar det att flytta ihop med ett äldreboend­e, Regnbågens gäster är i alla åldrar.

– Det är respektlös­t att blanda människor i livets slutskede och människor med demens. Jag förstå inte tanken, det får inte bara bli en förvaring. Vi måste ha förutsättn­ingar att driva en bra vård, säger Irene Castillo Estrada.

Men om personalen får hålla ihop är mycket vunnet.

– Vi är trygga i oss själva och med varandra, säger Lena Wassén.

Regnbågen används av både Vänersborg och Trollhätta­n och de två kommunerna delar på sex platser. Men det är sällan sex gäster samtidigt på boendet och på ett år har man mellan 50 och 60.

IRENE CASTILLO ESTRADA är fast övertygad om nyttan av arbetet de gör.

– Vi människor vill ha makt över våra liv. Här lämnar vi tillbaka den makten till våra gäster, de får bestämma över sin vardag. Det är värt mycket för den som inte har så långt liv kvar, säger hon.

Och det de gör uppskattas som sagt.

– Det kommer fram anhöriga och kramar om en på stan. Och så har efterlevna­dssamtal. Vi ringer upp familjen efter ett par månader och stämmer av, säger Eva Norling.

Personalen är förvånad över att en nedläggnin­g ens kom på tal från början, boendet framhålls som ett gott exempel och man tar ofta emot studiebesö­k.

– Politikern­a har varit stolta över Regnbågen, säger Ewa Korén.

 ??  ?? FINNS ALLTID PLATS. och 60 gäster. På Regnbågen finns sex
FINNS ALLTID PLATS. och 60 gäster. På Regnbågen finns sex
 ??  ?? OMTYCKTA. Personalen på Regnbågen får beröm från många håll. Enligt Lena Wassén är hon och de andra som jobbar med den palliativa vården trygga i sig själv och med varandra.
OMTYCKTA. Personalen på Regnbågen får beröm från många håll. Enligt Lena Wassén är hon och de andra som jobbar med den palliativa vården trygga i sig själv och med varandra.
 ??  ?? HJÄLPER UNDER SISTA TIDEN. Ewa Korén och Irene Castillo Estrada är två av de som jobbar på Regnbågen. Deras uppdrag är att vårda människor i livets slutskede.
HJÄLPER UNDER SISTA TIDEN. Ewa Korén och Irene Castillo Estrada är två av de som jobbar på Regnbågen. Deras uppdrag är att vårda människor i livets slutskede.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? platser för palliativ vård. Men det är väldigt ovanligt att alla är upptagna samtidigt. Under ett år har boendet mellan 50
Bild: JOACHIM NYWALL platser för palliativ vård. Men det är väldigt ovanligt att alla är upptagna samtidigt. Under ett år har boendet mellan 50

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden