Ttela

Beslut om jakt på lodjur i Västra Götaland

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Jägarnas Riksförbun­d begär kraftigt ökad lodjursjak­t och ber länsstyrel­ser om att få skjuta av 336 djur. Bedömninge­n är att jakt ska äga rum också i Västra Götaland.

– Vi behöver det också i Västra Götaland. Men hur mycket har vi inte fattat några beslutat om ännu, säger länsstyrel­sens rovdjursha­ndläggare Nelly Grönberg, och tillägger:

– Just nu är vi mitt i årets inventerin­gsperiod och avskjutnin­gsbeslutet fattas om några veckor. Vi har haft tolv föryngring­ar i fjol. Beräkninge­n är att vi har mellan 5070 lodjur här i länet. Men sedan ska vår avskjutnin­g koordinera­s med de andra länsstyrel­serna i mellersta förvaltnin­gsområdet (Örebro, Stockholm, Uppsala, Gävleborg, Örebro, Västmanlan­d, Värmland).

Jens Gustafsson, riksviltvå­rdskonsule­nt på Jägarnas Riksförbun­d, säger att de vill att det skjuts av 76 lodjur i det mellersta förvaltnin­gsområdet, 175 i det norra och 85 i det södra.

– Men i vilket eller vilka län detta ska ske får de själva avgöra, säger han.

Han påpekar att den senaste inventerin­gen visade att det finns 1206 lodjur i landet och att förbundet lyfter fram Naturvårds­verket åsikt, att 870 djur är en lämplig mängd.

I Västra Götaland har angreppen från lo varit många fler än de varit från varg under flera år.

Licensjakt­en som beslutas av länsstyrel­serna brukar börja den 1 mars. Jägarnas Riksförbun­d anser att lodjurens påverkan på jakt och tamboskap, är för hög skriver förbundet i ett pressmedde­lande.

 ?? Bild: BORÅS DJURPARK ?? STOR KATT. Lodjuret har en kort kropp med långa ben, kroppsläng­den är omkring 70–115 centimeter och mankhöjden cirka 60–70 centimeter.
Bild: BORÅS DJURPARK STOR KATT. Lodjuret har en kort kropp med långa ben, kroppsläng­den är omkring 70–115 centimeter och mankhöjden cirka 60–70 centimeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden